12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Намерени са тефтери на Дарвин

Те се появиха изненадващо след 21 години в неизвестност, бяха откраднати, в тях е описана идеята за еволюцията и прочутото му „дърво на живота”

Два тефтера на Чарлз Дарвин, съдържащи идеи за еволюцията и рисунка на неговото прочуто „дърво на живота“ бяха върнати, след като бяха в неизвестност 21 години, предаде АФП, позовавайки се на библиотеката на Кеймбриджкия университет.

Скица с варианти за еволюцията на видовете
 

Ценните документи били оставени на пода в достъпно за посещения място на библиотеката на британския университет. Те били в розова чатна за подаръци, като ги придружавал надпис, пожелаващ честит Великден на библиотекаря.

Ръкописите са в добро състояние и без видими щети и повреди по тях, се посочва в съобщение на университета.

Британският учен писал в тефтерите с кожена подвързия през 1837 г. след пътуването с кораба „Бигъл“. Според библиотеката те се оценяват на милиони британски пануди.

В единия от тях Дарвин е начертал диаграма, показваща няколко възможности за еволюцията на видовете, като по-късно публикува по-детайлна илюстрация в книгата си от 1859 г. „За произхода на видовете“.

Тефтерите били оставени в розова чанта за подаръци и надпис, пожелаващ честит Великден на библиотекаря

Библиотеката на Кеймбриджкия университет за първи път споменава за изчезването на тефтерите през 2001 година, която те са изнесени от стая за специални колекции, за да бъдат фотографирани.

Смята се, че те погрешка са върнати на друго място в огромната сграда, съдържаща около 10 милиона книги, карти и ръкописи и която разполага с едни от най-значимите архиви на Дарвин в света.

Но при детайлно издирване през 2020 година – най-голямото в историята на библиотеката, тефтерите не били открити. Кураторите стигат до извода, че те вероятно са откраднати, посочи тогава библиотеката.

Нейното ръководство извика полиция и документите биват вписани в базата данни на Интерпол за откраднати творби.

Изненадващо появилите се тефтерите ще бъдат изложени в библиотеката това лято.

Снимки: Библиотека на Кеймбриджкия университет

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles