12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Напусна ни голямата Татяна Лолова (ВИДЕО)

Великата актриса си отиде на 87-годишна възраст

Напусна ни голямата Татяна Лолова. Великата актриса си отиде на 87-годишна възраст.

Тя беше от малкото артисти, които с незлобливия си хумор и автошарж завладяваше сърцата, издигаше ни над дребнотемието и ни пренасяше с ирата си в светове, където царувата добротата, незлобието и завладяващото настроение на усмивката й. Независимо от голямата си мъка по своя съпруг, художникът Светослав Славов – Славето, който си отиде през 2018 г., тя играеше и зареждаше другите с добро настроание. Двамата са от малкото двойки в артистичния свят без разводи, щастливият им брак продължи 57 години.

https://www.youtube.com/watch?v=cr0d_BpnZ7k

Великата актриса е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Състудентка от един театрален клас е Ицко Финци и Григор Вачков.

Първите й сценични изяви, като дипломиран актьор, са през 1955 и 1956г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976-та. От 1977 до 1989 г. е в театър „София“ и отново в Сатиричния театър от 1989. Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл „DUENDE“ по текстове на Румяна Апостолова и Лорка, с режисьор Съни Сънински.

Няколко сезона там играе и в „Старомодна комедия“ от Алесей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър. Още в началото на кариерата й, театралната критика е единодушна: Лолова е ярко характерна актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата.  Преди пет години тя описа живота си в своята автобиографичната книга „1/2 живот“.

Следвай ме – Общество / Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles