8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Народни методи за спасяване на картофите от колорадеца

Понякога дори най-добрите грижи за картофите могат да провалят реколтата. Причина за това, обикновено, е колорадският бръмбар, който е безпощаден към тази култура. Тази гадинка живее в почвата и поразява кореноплодните отвътре. Ако спрямо нея не бъдат предприети мерки, тя може за един сезон да унищожи до 2 хектара насаждения. Химическите начини срещу него са многобройни, но те не са безопасни.

„Следвай ме” ви предлага няколко народни метода за справяне с този вредител по картофите. Преимуществото им е, че те не замърсяват нито реколтата, нито почвата, което означава, че произведените картофи са еко на 100 % и са безопасни за Вас и за Вашето семейство.

Широко разпространен в миналото сред стопаните е било опазването на картофите от колорадеца с налагане на прокаралите картофени растения с клончета и листа от боровинки. Бръмбарът не ги понася и бяга надалече.

Ако, все пак, сте решили да ги напръскате с химически препарат, добре е това да стане минимум 20 дни преди прибирането на реколтата, за да премине токсичността  и да не навлезе тя в човешкия организъм чрез консумацията.

Колорадският бръмбар има много растения – врагове. Такива са кориандърът, чесънът, цвеклото, бобът и зеленият фасул, невените, горчицата и вратигата. Затова се препоръчва около картофите или сред самите тях да се засади някоя от тези култури.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles