6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Националeн конкурс за поезия „Христо Фотев“

Започва проиемането на творби за участие в него

Започна приемането на произведения за седмото издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“, което ще се проведе през 2020 година, съобщиха от община Бургас. В него може да се включват стихосбирки, издадени през 2018 и 2019 година. Кандидатите трябва да изпратят от до 01.01.2020 г. по 5 броя от книгата, с която участват в конкурса.

Националният конкурс за поезия се посвещава на големия поет Христо Фотев. Той е учреден през 2006 година и се организира от община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение „Бургаска писателска общност“.

По статут конкурсът се провежда на две години. Наградите се връчват в Бургас на рождения ден на Христо Фотев – 25 март.

Информация за участие и регламент на Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“

А. Общи положения:

Национален конкурс за поезия на името на Христо Фотев се посвещава на големия бургаски поет.

Конкурсът се организира от община Бургас, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Министерство на културата.

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на град Бургас.

За подготовката и организацията на конкурса се създава Организационен комитет с представители на община Бургас, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Министерството на културата.

Национален конкурс за поезия на името на Христо Фотев се провежда на всеки две години на рождената дата на поета – 25 март – в Бургас.

Книгите, изпратени за участие в конкурса се оценяват от жури, което  определя носителя на националната награда. В журито участват по един представител на Съюза на българските писатели, Сдружение на български писатели, Община Бургас и двама писатели от Бургас и се утвърждава от кмета на Бургас.

Националната награда „Христо Фотев“ не се връчва за книги, издадени посмъртно.

Б. Условия за участие:

За наградата за поезия „Христо Фотев“ могат да кандидатстват български поети, издали книги през последните две години. Книгите, участвали в конкурса не се връщат на авторите. Даряват се на Регионална библиотека „П. К. Яворов“ Бургас.

Краен срок за изпращане на книгите  – 01.01. на съответната година на адрес:

Отдел „Култура“ (за конкурса „Христо Фотев“)

община Бургас, ул. „Александровска“ № 26,  8000 Бургас

В. Награда на конкурса:

1. Авторът, определен за носител на националната награда „Христо Фотев“, получава пластика „Златно перо“ от Съюза на българските писатели, парична премия в размер на 2000 лева и диплом от Община Бургас.

2. Наградата се връчва на специална церемония с рецитал по стихове на Христо Фотев и наградения поет.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles