11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Начини, по които с лекота да премахнеш лошата миризма и петна от урина

Когато имате домашни любимци или малки деца могат да се случат всякакви инциденти, свързани с урина. Миризмата от урина е натрапчива, особено ако течността вече е попила в тъканите и изсъхнала.

Бързото почистване е най-доброто решение, но невинаги можете да действате моментално.

Какво ще ви трябва, за да почистите урина от килима и за да премахнете лошата миризма:

Спрей бутилка;

Сода за хляб;

Белина;

Хартиени кърпи/ кухненска хартия;

Дестилиран бял оцет;

Препарат за съдове.

Как да премахнете петна и миризма от урина?

Ако урината е прясна, попийте я веднага с хартиени кърпи или салфетки. Покрийте петното с много хартия и стъпете отгоре, за да притиснете максимално. Така ще попиете възможно най-много от течността, попаднала във влакната. Използвайте бяла хартия, а не цветна, за да не се получи евентуално оцветяване.

Изсипете 1 чаша дестилиран бял оцет в спрей бутилката. Добавете 1 чаша вода и 2 чаени лъжици препарат за съдове. Разклатете много добре, за да се смесят. Напръскайте много обилно петното и наоколо, докато килимът стане много мокър. Оставете да подейства няколко минути. След това започнете да търкате откъм външните ръбове на петното. Използвайте гъба. Ако тъканите на килима позволяват, използвайте и четка.

Накрая почистете с чиста вода, подсушете отново с хартиени кърпи и оставете да изсъхне на слънце.

Ако петното е старо и миризмата се е задържала, направете разтвор с белина. Той обаче е подходящ само за бели или светли килими. Ако килимът е тъмен, белината може да увреди цветовете му.

В спрей бутилка смесете възможно най-меката белина, която ще откриете в магазините. В бутилката смесете 3 супени лъжици сода, 1 чаша белина и две капки препарат за съдове. Разклатете много добре, за да се смесят. Напръскайте килима, така че да се намокри много добре. Оставете да действа 20 минути. Разтъркайте добре с четка, гъба или микрофибърна кърпа. Изплакнете с чиста вода. Подсушете отново с кърпи, като притискате с крака. Оставете килима да изсъхне на въздух или на слънце.

Внимание: Различните видове подови настилки и тъкани могат да бъдат повлияни по различен начин от препарати, така че винаги тествайте първо на малка и незабележима площ, преди да третирате. Никога не почиствайте урина посредством пара, или гореща вода защото така само ще “запечатате” петното и ще го направите по-трудно за отстраняване. Ако вече сте използвали такъв метод приложете третирането с препарат няколко пъти.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles