12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Нашите ученици започват с наркотиците на 14 години

Първо пробват с райски газ и трева, 14,7 на сто от тийнейджърте са опитвали поне веднъж в живота си

Българските ученици опитват наркотици обикновено на на 14-годишна възраст. Обичайно те обикновено започват с райски газ и трева. Това показват данните от проучване на Националната пациентска организация, направено сред 4109 тийнейджъри.

14,7% от учениците в страната са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество. Най-много те са употребявали марихуана (11,9%). В антикласацията следват амфетамини (5,5%), кокаин (4,9%), хашиш (4,8%), екстази (3,9%), метамфетамини (3,4%) и халюциногени (2,0%). От анкетираните 2,6 на сто са заявили, че употребяват комбинация от две и повече наркотични вещества.

Най-ранната средна възраст на първа употреба е 14 години, като тогава се започва с инхаланти – райски газ, ацетон, лепила. 15-годишните обаче  започват с канабис, синтетични канабиноиди и халюциногени. Първата употреба на стимуланти – кокаин, амфетамини, метамфетамини и екстази)започва средно на 16 години.

2,8 на сто от учениците сочат, че са пробвали „дизайнерски” наркотици, каквито са синтетични канабиноиди. Учениците употребяват нови наркотици под формата на растителна смес за пушене, като заявяват, че  най-често се снабдяват с тях от дилър, приятел или съученик.

11,2 на сто от запитаните смятат, че редовното пушене на канабис не е риск за здравето. Други 16,9 процента смятат, че няма риск за здравето и когато пушат редовно наргиле. 3,4% от учениците определят редовната употреба на кокаин като нерискова. Всеки четвърти ученик (25,2%) одобрява пушенето на канабис, като при 4,7% това се отнася независимо от количеството.

Междувременно Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите излезе с предупреждение в доклада си за тази година. „Сега сме изправени пред по-сложна ситуация с наркотиците, характеризираща се с голяма достъпност и по-голямо разнообразие в моделите на употребата им. Данните показват, че за почти всичко с психоактивен потенциал сега съществува опасност да се появи на пазара. Особено обезпокоителна е появата на фалшифицирани продукти на канабис със синтетични канабиноиди. Друг проблем е нарастващото производство на синтетични наркотици в Европа и особено увеличеното производство на метамфетамин”, се казва в документа. От него става ясно още, че въпреки отчитаното всеобщо намаляване на употребата на опиоиди в Европа, в България те остават водеща причина за търсенето на лечение, която се отнася към 72,6% от всички поискали терапия във връзка с употребата на наркотици, при средна стойност 25,7% за Европейския съюз. Висок в България е и процентът на хората, които ги употребяват инжекционно – близо 64% при 30,8% средно за ЕС. В същото време, по данни от 2020 г., нашата страна е една от държавите с най-малък брой на разпространени чисти спринцовки чрез специализирани програми – 56 457, като след нас са само Унгария с 43 244 и Кипър със 7920. През 2021-ва и 2022-ра цифрата за България вероятно е още по-ниска, тъй като не са функционирали специализирани програми за обмен на игли и спринцовки.

В България се отчита малко по-висок дял на новодиагностицираните ХИВ инфекции, свързани с инжекционна употреба на наркотици – 2 случая на милион души от населението, при средно 1,3 на милион в Европейския съюз. Данните са за 2020 г., когато се осъществяваха последните държавно финансирани програми за превенция на ХИВ и изследване сред инжекционно употребяващи наркотици, след което разпространението на инфекцията сред тази уязвима група остана без специализирано проследяване.

През 2020 г. 24 човека у нас са загубили живота си при употреба на наркотици. Това прави 5 човека на милион души от населението. Средната величина за Европейския съюз по този показател е 16,7 души на милион население.

По отношение на употребата на различните видове наркотични вещества, като цяло в България тя е по-ниска от средните стойности за ЕС. Употребата на кокаин някога през живота сред българското население на възраст 15-64 години е 2%, а сред европейското – 5%. За амфетамините тези стойности са съответно 2,1% и 3,1%; за канабиса 8,7% и 27,3 на сто.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles