10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Наш актьор със световно признание за работа с незрящи

Българският актьор,режисьор и педагог доц. д-р ВелимирВелев получи световно признание заработата си с незрящи. Школата „Училищеза зрение“ в неговия „Невиждан театър“е почетен финалист на на Youth Democracy Award2018 към Bundeszentrale für politische Bildung – Правителсвенатафедерална агенция за гражданскообразование на Германия.

Проектът му е избран между 90 предложения от цял свят с висока социална значимост. Наградата за младежка демокрация номинира проекти със силен хуманен ефект и стойностен дълготраен принос в културния и социалния живот, европейската интеграция и укрепващи и насърчаващи демокрацията като цяло.

Школата „Училище зазрение“ е и един от 25-те проекта,подкрепени от Обществения борд на TelusInternational, в чийто тазгодишен конкурсучастват 277 предложения.

Доц. д-р Велимир Велев е актьор, режисьор и педагог, един от възпитаниците на театралната легенда проф. Юлия Огнянова. Преподавател e в НАТФИЗ, както и в националните академии на Хърватия и Черна гора. Създател на концепцията „Невиждан театър“ – навлизане в „невъзможната“ за незрящите територия на сценичните визуални изкуства – театър на сенките, марионетки, импресии. След успешния дебют в театъра на сенките, „Невиждан театър“ продължава работата с незрящите в друга част на „невъзможното“- Театър на маските. Това е нов модул към Школата „Училище за зрение“, създадена в рамките на „Невиждан театър“.

20 учебни маски вече са изработени с финансовата подкрепа на Дирекция „Превенция, Интеграция, Спорт и Туризъм“ към Столична община. Новият спектакъл с маски ще се осъществи и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ – Програма „дебюти“. Това ще бъде световен дебют на незврящи в изкуството на театралната маска – играта с маска изисква визуален контрол при усвояването по време на репетициите, което за незрящи е невъзможно и затова подобен опит в тази посока до този момент не съществува.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles