8.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

На Велика събота мълния пали свещите при Гроба Господен

 

Събитието се случва само там, където се молят православните

Когато Господ страдал и възкръснал, станали големи чудеса- някои гробове се разтворили, починали светци оживели и се явили на мнозина в град Йерусалим. И до днес Христовото Възкресение се съпътства от едно велико чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден.

В град Йерусалим, над мястото на Господния гроб, е издигнат малък параклис, а над него – величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън.

Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Най – ранните сведения за Благодатния огън са от ІІ век. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасват всички кандила и свещи в храма. Полицаи проверяват дали няма нещо запалено. След това те обискират Йерусалимския патриарх, за да се убедят, че не носи в себе си кибрит или запалка. Едва след това, те го пускат да влезе в параклиса, под който е Гроба Господен. Патриархът влиза вътре и започва да се моли, а в храма в пълна тишина се молят вярващите. Започва напрегнато чакане. Внезапно

във въздуха се появяват светлини, подобно на мълнии, от които свещите на хората се запалват. Това е Благодатният огън. Понякога за появата му са достатъчни 15-20 минути, но нерядко патриархът и вярващите са притихнали в молитва с часове, докато огънят дойде.

В първите 8-10 минути той не изгаря, от него не се усеща дори опарване. Много вярващи в храма при Гроба Господен прокарват ръце над пламъка и дори докосват с него лицата и косите си, без да се опарят.  Това обаче, се случва само там. Огънят, който свещениците изнасят от олтара на храма и вярващите си палят свещите в полунощ на Великден изгаря и затова с него трябва да бъдем внимателни.

Благодатният огън при Гроба Господен всякога се запалва най-напред в онази част на храма, където служат и се молят православните християни. През 1579 г. арменците подкупили охраната да не пусне в църквата при Гроба Господен православния патриарх. Там влязъл арменския владика, а православните останали пред храма. Всички дьлго очаквали чудото, но Божественият огън не слизал. Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязьл огън. Така Благодатният огън отново бил даден най – напред на православните християни.

След запалването му, делегации от духовници от всички страни взимат от огъня в специални фенери и го занасят в своите страни за благословение. Българската православна църква също изпраща всяка година владика в Йерусалим за него. За пръв път той бе донесен у нас от покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирилл през 2005година.  Тази година за него до Йерусалим ще пътува епископ Антоний – митрополит на Западна и Средна Европа на БПЦ. С него ще пътуват духовни лица, като единственото светско е директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.

 

Следвай ме – Вяра

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles