На днешната дата през 1955г. умира Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн е немски физик теоретик от еврейски произход, живял и работил в Германия, Швейцария и САЩ, известен като създател на теорията на относителността и допринесъл значително за развитието на релативистката космология. Неговото име се отъждествява с популярното уравнение E = mc2 за еквивалентност на маса и енергия.

Написва 50 научни труда, а също и много книги и статии по религиозни и философски въпроси, като най-известната между тях е „Светът такъв, какъвто го виждам“. През 1921 година получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и откриването на закона за фотоелектричния ефект.

Алберт Айнщайн се обявява категорично против войната, а по-късно и против производството и употребата на ядрени оръжия. Той е един от инициаторите за създаване на държавата Израел.

През 1999 година американското списание Тайм го провъзгласява за „Личност на столетието“, а допитване до най-известните съвременни физици го определя като най-великия физик на всички времена. В чест на стогодишнината от неговите знаменити статии 2005 година е обявена за Световна година на физиката.

Алберт Айнщайн надминава по мащабите на своята слава всички представители на науката в цялата история на човечеството. Неговото име е станало синоним на висок интелект и дори понятие за гениалност, а неговото лице е едно от най-разпознаваните във всички части на земното кълбо.

На името на Айнщайн са кръстени: единица за енергия, химичен елемент 99 в периодичната таблица на Менделеев, астероид, кратер на Луната и награда на мира.

Името на Айнщайн се превръща в синоним на гений и творчество. Обявен от TIME през 1999 г. за Личност на века, Айнщайн е рядка икона, чиято мъдрост се простира далеч извън сферата на науката, разкривайки човек с дълбока любов към човечеството.

Представяме ви някой от най-запомнящите се цитати на Алберт Айщайн:

“Малцина са тези, които виждат със собствените си очи и чувстват със собствените си сърца.”

“Въображението е по-важно от знанието. Знанията са ограничени. Въображението обгръща света.“

“Безмисленото уважение към властта е най-големият враг на истината.”

“Опитайте се  не да станете човек на успеха, а по-скоро човек на стойността.“

“Великите духове винаги са се сблъсквали с насилствено противопоставяне от посредствените умове.“

“Всички религии, изкуства и науки са клони на едно и също дърво.”

“Науката може да процъфтява само в атмосфера на свобода на словото.”

“Поздравете човека, който е преминал през живота, винаги помага на другите, без да знае страх и на когото агресията и негодуванието са чужди.

“Щастливият човек е твърде доволен от настоящето, за да се спира твърде много върху бъдещето.”

“Говоря с всички по един и същи начин, независимо дали е боклукът или президентът на университета.”

“Великите морални учители на човечеството в известен смисъл бяха артистични гении в изкуството да живееш.”

“Отвън имаше този огромен свят, който съществува независимо от нас, хората и който стои пред нас като велика, вечна загадка, поне частично достъпна за нашата проверка и мислене.”

“Нека не забравяме, че човешките знания и умения сами по себе си не могат да доведат човечеството до щастлив и достоен живот.”

“Който вече не може да направи пауза, за да се чуди и да стои увлечен в страхопочитание, е толкова мъртъв; очите му са затворени.”

“Нямам особен талант. Аз съм само страстно любопитен.”

 “ Изобретението не е продукт на логическата мисъл, въпреки че крайният продукт е обвързан с логическа структура.”

Exit mobile version