12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

На днешната дата си отива един от музикалните идоли на 90-те години – Кърт Кобейн(ВИДЕО)

Кърт Кобейн си отива от този свят едва на 27 и завинаги остава в съзнанието ни онова младо момче с дълга руса коса, леко набола брада и скъсани стари кецове.

Казано е много за съдбата му, има и десетки теории за смъртта му, която настъпва на 5 април 1994 г. Тялото на Кърт Кобейн е намерено три дни след смъртта му от електротехник, дошъл да инсталира охранителна система в къщата.

Ако беше жив, тази година легендарният Кобейн щеше да празнува своя 55-ти рожден ден. Но никой не може да си представи човек като Кърт да порасне, да остарее и да гледа внуци, защото именно там е разковничето в обаянието на Кобейн – той е роден, за да бъде безсмъртен и никога не би се примирил с обикновения живот.


Кърт Кобейн е роден на 20 февруари 1967 г. в Абърдийн (близо до Сиатъл), САЩ.

Майка му е била на 19, а баща му на 21 години, когато Кърт се ражда. Той има щастливо детство до момента, в който родителите му се развеждат. Това оставя траен отпечатък върху съзнанието на Кърт. Той става много затворен и асоциален. Постоянно го местят да живее от един негов роднина при друг, живее при приятели, а накрая дори остава бездомен. Не е много популярен в гимназията и често го наричат странен заради музиката, която слуша.

Умее да пее, да свири, да рисува и да пише. Бил е хиперактивно, но изключително надарено дете, и често е оставал неразбран. Не успява да завърши гимназия, а животът му се превръща в спирала от гняв, лудост, наркотици и творене.

През 1984 г. Кърт Доналд Кобейн и Крис Антъни Новоселич решават да създадат своя група, заедно с барабаниста Дейл Кроувър. Новосформираната група се установява в Сиатъл и избира името „Нирвана“ (Nirvana). През 1988 г. барабанист на групата става Чад Чанинг. Нирвана свирят като подгряваща група на няколко концерта, но желанието им е да издадат свой албум и започват работа по него. Скоро подписват договор със звукозаписната компания „Съб Поп“. През юни 1989 г. излиза дебютният албум на Нирвана — „Bleach“. След напускането на тогавашния барабанист — Чад Чанинг, Нирвана сменят много музиканти докато не се спират на Дейв Ерик Грол. През 1991 г. групата подписва договор с компанията „Голдмаунтън“, а на 23 септември същата година се появява вторият им албум — „Nevermind“, включващ най-успешната им песен — „Smells Like Teen Spirit“. След него излизат албумите „Incesticide“ (1992 г.) и „In Utero“ (13 септември 1993 г.). През март 1994 г. Нирвана снимат свои акустични изпълнения за предаването на MTV — „Unplugged“. По това време Кърт Кобейн изпада в дълбока депресия, като започва да взема наркотици. Според официалната версия Кърт Кобейн се е самоубил.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles