9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

На 17 април е роден актьорът Ненчо Балабанов! (ВИДЕО)

Честит рожден ден пожелаваме днес на актьора Ненчо Балабанов!

На днешния 17 април своя рожден ден празнува един от най-актуалните и харесвани съвременни български актьори – Ненчо Балабанов. Той е роден през 1980 година в Котел.

Бъдещият актьор е роден в Котел, но живее още в Елена, Горна Оряховица и Сливен, преди на 18-годишна възраст да се премести в София.

През 1998 г. завършва Техникум по електротехника и електроника „Мария Кюри“ в Сливен със специалност Промишлена електроника с усилено изучаване на английски език. Същата година кандидатства в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в Нов български университет със специалност Поп пеене.

Приет е и на двете места, но избира НАТФИЗ, където завършва със специалност Актьорство за куклен театър в класа на Румен Рачев.

В края на 2001 г. Ненчо Балабанов е поканен да играе в Младежкия театър. Междувременно с колегите си прави куклени представления в Учебния куклен театър и обикалят из различни фестивали по света с тях.

Най-популярните им представления са „Котки върху горещ ламаринен покрив“ и „Български народни приказки и песни“. По-късно играе в театър „Завеса“ в „Приключения в Парка“, „Яйцето“ и други.

Играе ролята на Аладин в едноименния мюзикъл с участието на Поли Генова, Дони и Богомил Спиров, чиято премиера е на 7 декември 2012 г. в Национален музикален театър „Стефан Македонски“. Текстът на песните е на Иван Ангелов, а либретото е на Ангелов и Петя Миладинова.

Балабанов започва да се занимава с дублажи още докато учи в НАТФИЗ, когато го поканва Веселина Пършорова от БНТ през 2000 г.

По-късно го канят от Александра Аудио. Първият му синхронен дублаж за филм, издаден на видеокасета е „Мулан“, където озвучава Линг.

Тогава се запознава с Десислава Софранова, която се занимава с певческата част от филмите и изпраща пробата му до САЩ, откъдето го одобряват и участва в певческите части. Първият сериал, за който дава гласа си, е „Херкулес (сериал, 1998)“ за БНТ, където озвучава Икар и също изпълнява певчески части.

От есента на 2009 г. е режисьор на Музикалната продукция на студио Доли. Също така и адаптира на български текстовете на песните във филмите на студиото. Сред сериалите, върху които е работил, са „Финиъс и Фърб“ и „Време за приключения“.

През 2013 г. е нает за глас на предаването „Най-хубавите години от нашия живот“ по БНТ 1.

Той е режисьор на дублажи в студио Про Филмс.

От септември 2014 набира популярност с качването на видеоклипове на личния си профил във Фейсбук, в които имитира Бойко Борисов.

От 2014 г. е един от водещите на предаването „Милион и две усмивки“, което се излъчва всяка неделя по БНТ 1. Балабанов е един от участниците в третия сезон на „Като две капки вода“, което започва излъчване по Нова телевизия през март 2015 г. и на 25 май е избран за победител.

От 1 февруари до 1 април 2016 г. Ненчо Балабанов е водещ на предаването „Господари на ефира“ в тандем с Малин Кръстев. От 3 ноември до 31 декември 2016 г. е водещ на предаването „Пееш или лъжеш“ в тандем с Мария Игнатова. Ненчо и Малин Кръстев се завръщат като водещи на „Господари на ефира“ от 30 януари до 28 април 2017 г.

През 2019 г. изиграва главната мъжка роля в комедийния сериал „All inclusive“, който се излъчва по Нова ТВ от 28 февруари 2020 г.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles