2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Немски коледен сладкиш

Канелата и карамфилът в него провокират празнично настроение, подходящ е за разнообразни напитки

Лакомствата са неизменна част от всеки празник, особено на Рождество Христово и на Нова година – обичат ги и децата, и възрастните.

Добрият избор в АВАНТИ (ТУК)

С тази разлика, че децата към тях могат да получат чаша топъл шоколад, но майките и татковците могат да си позволят чаша бяло вино, коняк, ликьор или друга маркова напитка. Най-доброто за вашата трапеза в магазини АВАНТИ (ТУК).

Предлагаме ви една относително лесна и бърза рецепта на вкусен немски сладкиш за празниците.

Продукти за тестото: пшеничено брашно – 400 г, краве масло – 200 г, захар – 180 г, яйца – 2 броя, течен мед – 1 супена лъжица, набухвател /бакпулвер/ – 7 г, сол – малка щипка, какао на прах – 30 г, канела- 5 г, кардамон на прах – 1/4 чаена лъжичка, смлян карамфил – 1/4 чаена лъжичка.

Продукти за захарната глазура: пудра захар – 100 г, пълномаслено прясно мляко или каймак – 2 -3 супени лъжици.

Приготвяне: В дълбок съд слагаме размекнатото масло, добавяме захарта. Бием с миксера на неголяма скорост до смесване. Добавяме яйцата, бъркаме с миксера до еднородност. Прибавяме кардамона, солта, карамфила, течният мед и канелата. Разбъркваме добре. Слагаме пресятото брашно, какаото на прах и набухвателя. Разбъркваме тестото. То се получава меко, но не бива да лепи по ръцете. Разделяме го на три части. Всяка част оформяме като салам с дължина 30 см. Слагаме заготовката за печена в съд, застран с хартия за печене и оставяме в камерата на хладилника за 30 минути.

След половин час изваждане заготовката заедно с хартияна за печене и прехвърляме в тавичка. Слагаме в предварително загрятата фурна. Печем при температура 180 градуса около 25 минути (ориентирайте се по своята фурна).

Докато се пече, заемете се със захарната глазура. В дълбок съд пресяваме пудрата захар, и с бъркане добавяме една по една супени лъжици мляко. Не спираме да бъркаме до еднородност.

Изваждаме тавата от фурната. Прехвърляме сладкиша  в друга тава или на решетка. Това трябва да стане внимателно, тъй като печивото е много нежно и може да се разчупи. Оставяме го да поизстине и нанасяме отгоре захарната глазура. Тя изстива бързо. Докато сладкишът е още топличък, го нарязваме с остър нож на късчета. Сервираме в подходяща чиния за гостите или за семейството.

Може да се съхранява в закрит стъклен или пластмасов съд.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles