10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Необичайни места за гласуване за ЕП

Освен традиционните избирателни секции за гласуване, за Европейски парламент (ЕП) на някои места на Стария континент ще гласуват на твърде необичайни места.

Най-крайната точка на ЕС се намира на малък остров във финландското езеро Вирмаярви. На изток от него, на 14 125 км се намират групата острови Уолис и Футуна. Те са френска територията и жителите им, които са 12 000, също имат право да гласуват.

Отвъдморските територии

От 2004 г. всички населени френски отвъдморски територии се считат за един избирателен район, като предоставят на нейните 1,5 милиона регистрирани избиратели правото да избират трима депутати в Европейския парламент. Но след като френското национално събрание премахна избирателния район на отвъдморските територии през май миналата година, сега политическите партии във Франция ще решат дали да включат кандидати от задграничните територии в своите списъци за европейските избори.

На Север

Най – северните точки на ЕС  в северна Финландия, където населението живее  в отдалечени едно от друго селища. Гъстотата на население в тази страна е 17 жители на квадратен километър. Севернитей части – Лапландия, където се счита, че живее Дядо Коледа, са населявани от 180 000 души и на още толкова сеерни елени. Те са на територия 99 000 km². Затова, там хората предпочитат да гласуват по-рано от деня на изборите, като пускат бюлетините си в най-близкия магазин в по-големия град, когато отиват да правят месечното пазаруване.  На последните избори близо 40% от финландите са избрали да гласуват по пощата.

Във военните зони

Във военните зони, служещите в армията гласуват според правилата, определени от националните органи. Например, членове на германската армия могат да гласуват само по пощата.

Правилото важи и за тези, които служат в подводници. За да дадат вота си, те трябва да намерят подходящо пристанище, което да ги приеме, а подводничарите да изпратят от тамошната поща бюлетините си. Случва се те също  да гласуват четири – пет седмици преди изборите.

В пограничен град

Специални правила за гласуване важат и в пограничните градове на ЕС. Най-интересно е как става това  в южното холандското градче Баарле-Насео, наричано още Баарле-Хертог. Градът се състои от 22 малки белгийски ексклава. Ексклав е част от територията на страна, която няма обща граница с нейната основна част и е обкръжена от чужда територия. Едната част от това градче е в Холандия, другата – в Белгия. Дори част от улиците му са разделени с бяла маркировка, съставени от бели кръстове, която показва дали се намирате в Холандия или в Белгия. Жителите му, които са 8000 ще гласуват по различно време и ще използват различни бюлетини. Холандците ще дадат вота си на 23 май, а три дни по-късно – на 26 май, ще гласуват и белгийците.

В  Индийския

На някои острови в Индийския океан също има европейци, населението там е 800 000 души и е най-южният регион на Европейския съюз. Проблемите им са много по-различни от тези на европейските им съграждани на материка. Те се интересуват предимно от улова на риба и доставките на дребни стоки за бита от сушата.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles