19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Не изхвърляйте три неща в мивката

Вероятно сте попадали в дом, където от незнайно място се носи твърде уловима и неприятна миризма на канал дори в сухо време. Обикновено стопаните са свикнали с нея, но ако си поприказвате с тях, може да научите, че често тръбите у тях се запушват.  Ето го и отговорът на въпроса, откъде идва проблемът.   

Има редица неща, които идеално се поглъщат от канализацията, дори от тази на мивките. Не бива обаче да ги изсипваме там. Една от тях е утайката от кафе. Обичайно я пускаме в мивката, докато мием кафеварката, но това е груба грешка. Попаднала в тръбите, тя може да създаде тапа и да се стигне до запушване. По-добре изхвърлете този отпадъчен продукт в кофата за боклук, но може и да го бъде употребите за редица полезни цели, например за скраб за почистване на лицето. Кафената утайка не само премахва отпадналия горен слой от епидермиса, но и омазнява добре. Тя може да бъде използвана и за наторяване на цветата, зеленчуците или овошките.

Оризът е друга храна, която може да запуши тънка дренажна тръба. Опитайте се да измиете зърната по-внимателно, така че от тях да не изплуват и попаднат в сифона на мивката. Там те могат да се надуят от водата и да предизвикат запушване.

Всякакви масла или мазнини, и дори салатни сосове, съдържащи масло, не трябва да се изливат в канализацията. Мазното няма да запуши тръбата моментално, но има тенденция да се натрупва, като постепенно образува лепкаво натрупване, което „привлича“ други продукти. Преди да източите нещо мазно, неутрализирайте течността с препарат за миене на съдове, за да не остане по стените на тръбата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles