20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

НЗОК плаща само до 700 лв. за лечението ни

Доплащаме разликата от джоба си или от допълнително осигуряване

Националната здравноосигерителна каса ще заплаща лечението ни само до 700 лева, а разликата ще се поема кешово от пациента или от здравно-застрахователен фонд за допълнително осигуряване, който ще е по желание. Отделно ще бъде въведен втори стълб за здравно застраховане, подобно на втория стълб при пенсионното осигуряване. Той вече ще е задължителен и месечната вноска по него ще е 12 лева, което представлява 2% върху здравната вноска от 8 на сто сега. Това са само част от мерките за реформа на здравната система, които вече се обсъждат поетапно в Министерството на здравеопазването с лекарски и пациентски организации, както и със сдруженията на университетскит, държавните и общинските болници.

Има идея таксата за престой в болница, която сега е символична, да отпадне. Това обаче не означава, че пациентите няма да броят пари в касата на лечебното заведение.

„На практика, ако пациент е приет в лечебно заведение по клинична пътека, която струва 700 лева, то НЗОК ще покрие 85 %, а болният ще трябва да доплати 105 лева, това поясни пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов. – Но подчертавам дебело, че това е само един теоритичен модел, който в момента е на ниво разговори и честно казано не вярвам да види бял свят“, уточни финансовият министър и заяви, че не би подкрепил никакво увеличение на здравната вноски или въвеждането на други плащания от гражданите към здравната система, докато няма гаранции, че контролът върху разходите в системата е ефективен.

Здравното министерство обмисля университетските, държавните и общински болници вече да не са търговски дружества, а бъдат финансирани бюджетно от държавата или, съобщиха от ведомството.

„Не е ясно обаче кой ще плаща дълговете им, които са натрупани с години“, коментира д-р Неделчо Тотев – председател Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Като положителна стъпка за улесняване работата в лечебните заведения, той определи идеят да отпаднат медицинските стандарти, които сега са задължителни. Според тях за различните нива на компетентност различните по вид лечебни заведения трябва да имат определен брой лекари от конкретни специалности. Вместо тях единствена норма за качество да останат правилата за добра медицинска практика.

„При този дефицит на медици, това е добра стъпка, каза д-р Николай Болтаджиев – председател на Националното сдружение на частните болници. Идеята лечебните заведения да не са търговски дружества се лансира периодично през няколко години, припомни той. Не е ясно какви ще станат, към Светият синод ли ще бъдат?“, попита риторично д-р Болтаджиев и заяви, че ако това стане, ще има огромна противопоставеност между държавните и частните болници, което е в нарушение на няколко европейски директиви.

От МЗ поясниха, че все още това са само идеи, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles