10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

НЗОК се оправда с Фонда за лечение на деца за отказана терапия

Националната здравноосигурителна каса прехвърли топката на Фонда за лечение на деца за отказана терапия на 9-годишно момче, страдащо от прогресираща мускулна дистрофия. Родителите на Стефан Радойчев са поискали терапия в Румъния, където разполагат със специален медикамент, който обаче не се прилага у нас. Затова родителите му търсят помощ в там, в Гърция, Германия и други страни. До момента им е отказана такава. Според бащата на Стефан Веселин Радойчев проблемът е, че има криза на доверие между българската здравна каса и румънската, съответно и с другите заради големите средства, които НЗОК дължи.

От българската каса побързаха да се оправдаят, че Фондът не е предоставил изрядни документи.

„Първоначално родителите на детето са кандидатствали за лечението му със скъпоструващ лекарствен продукт във Фонда за лечение на деца. В документите, получени от Фонда в НЗОК за издаване на европейски формуляр S2 за планово лечение, липсва предоставена официална оферта от лечебното заведение в Румъния. Приложена е кореспонденция между служител на Фонда за лечение на деца и лекар от лечебно заведение в Румъния. Това е пореден случай, в който Фондът за лечение на деца предоставя на НЗОК неизрядна документация. Въпреки това, НЗОК е издала формуляр S2 на детето“, информират от касата.

По нататък от финансово-осигурителната институция заявяват, че въпреки формуляр S2, с който касата удостоверява, че ще заплати на румънския здравноосигурителен фонд изразходваните за лечението на детето средства в 18-месечен период – както е според европейското законодателство, на 20 и 21 декември 2018 г., както и на 2. януари 2019 г., касата, с три имейла, е потвърдила на CNAS (румънската здравна каса – централа в Букурещ), че ще заплати лечението на детето (срещу представения формуляр) по реда на европейските регламенти за координация за социална сигурност Р№883/2004 и Р№987/2009, като сумата е 572 379 лв. за двумесечен курс на лечение.

Въпреки това румънската здравноосигурителна институция е отказала – по думите на бащата на пациента, да направи тези разходи в полза на детето и затова то е било изписано на другия ден след хоспитализацията му, без да бъде проведено лечение.

„В НЗОК не е постъпвало официално писмо от румънската здравна каса за отказ от предоставяне на лечение, както и за мотивите на румънския фонд за това, заявяват от там. – От януари 2018 г. до ноември 2018 г. 85 румънски здравноосигурени граждани са получили помощ в български лечебни заведения от пакета на НЗОК. Заплатената сума от касата за тяхното лечение е в размер на 87 996 лв.Тези средства подлежат на възстановяване от румънската здравноосигурителна каса.

Към 3. януари 2019 г. НЗОК дължи на румънската здравна каса суми за лечение на български здравноосигурени граждани в румънски лечебни заведения в размер на 28 000 лева, като стриктно спазва сроковете на регламент Р987/2009. Падежът на 4 от дължимите плащания е през 2019 г., а на едно – през юни 2020 година“ твърдят от българската каса.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles