19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Нова теория: Усещането за време е илюзия

Пръст в нея има квантовото заплитане, в помощ да разберем загадката идва теорията на относителността на Айнщайн

Колкото и да имаме времето за точна мярка, то е само илюзия. Тя е в резултат на квантовото заплитане. Това съобщава електронното издание Physical Review A, позовавайки се на италианските учени Aлесандро Коппо, Алесандро Куколи и Паола Веручи.

На пръв поглед твърдението изглежда прекалено смело, но при задълбочено разглеждане и привеждане на доказателства се оказва, че то е напълно допустимо. За целта трябва да знаем какво е квантово заплитане.

Това са два обекта, свързани по такъв начин, че когато единият се наруши, другият също се нарушава, независимо колко далеч са един от друг. Също така трябва да разберем как функционира времето в Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн.

Според нея то е заложено в нашата вселена, нашата физическа реалност е разположена в пространство-време, и че времето може да се изкривява и разширява при наличието на гравитация. Учените смятат, че сме виждали как черната дупка на Млечния път изкривява пространство-времето около себе си. Квантовата теория обаче твърди, че то не може да се огъва по никакъв начин, тоест не се променя. Много физици смятат, че определението за него в двете теории трябва да е съгласувано. За да докажат това, Алесандро Копо и други изследователи тръгват на „лов“ за нов начин за дефиниране на времето.

В основата си новото предложение на учените изглежда сочи, че то е чисто следствие от квантовото заплитане.

То гласи, че единствената причина, поради която даден обект изглежда, че се променя с течение на времето е, че той е заплетен с часовник. По този начин всеки, който наблюдава Вселената отвън би я видял като напълно статична и непроменяща се.

Въпреки, че много физици смятат, че новото определение за обещаващо, все още има детайли, които трябва да бъдат изгладени, за да се разбере наистина напълно какво точно е представлява то и дали наистина е следствие от квантовото заплитане. И тук възниква неизбежният въпрос: Можем ли въобще да проверим някоя от тези идеи с научните понятия и инструменти, с които човечеството разполага тук и сега.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles