10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Нови правила за посещение на Седемте рилски езера

Те важат и за целия парк „Рила”, налагат се, тъй като той е пред заплаха от ерозия заради големия поток от туристи  

Нови правила за посещение на Седемте рилски езера действат от 15 юли. Заради силния интерес от туристи през последните години и човешката дейност в планината от Националния парк „Рила“ предупреждават, че природната забележителност е пред заплаха.

„Отпадъците, трябва да бъдат изнасяни от защитената територия на принципа внасяш – изнасяш. Достъпът до района на Седемте рилски езера e забранен още от миналата година. Не бива да се правят биваци извън определените места в района на двете хижи. Важно за е посетителите, че трябва да водят своите домашни любимци на повод или каишка“. Това казва д-р Стефан Кирилов, главен експерт в дирекция Национален парк „Рила“.

От националния парк планират по-често прочистване на езерата от растителност, а посетителите на парка могат да подпомагат работата на служителите, като подават сигнали за нерегламентирани дейности на дежурния телефон: 0884 111 400.

Д-р Кирилов припомня, че циркусът на Седемте рилски езера е най-посещаваното място в защитената територия. „Посетителите неминуемо нанасят негативни промени в езерните екосистеми. Наблюдава се ерозия, която е антропогенна. Тя е предизвикана от големия натиск от туристопотока. Има и органично замърсяване на езерата, което води до отговорно отношение на посетителите, които трябва да спазват основните правила за поведение, казва той в „Нашият ден“. Ако не се вземат спешни мерки сега, след 30 години езерата ще са замърсени и заблатени. Затова новите правила включват по-висок контрол над туристите, да се използват само регламентираните екопътеки, както и да не се влиза в езерата”, пояснява експертът.

Той припомня, че в циркуса на Седемте рилски езера има три основни туристически пътеки, които са обозначени и маркирани с табели. Туристите трябва да вървят по тях.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles