12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ново работно време на кръводарителския сектор в Бургас

От 1 март той ще работи с кръводарители до 14.30 в делнични дни, има и извънредни дежурства в уикендите и по празниците

От 1 март кръводаряването в Университетската болница- Бургас ще е възможно всеки делничен ден, от 7.30 до 14.30 часа, съобщиха оттам. В редовното си работно време секторът по кръводаряване очаква посетителите в този часови диапазон.

Извънредни дежурства след 14.30 ч., както и в празнични и почивни дни, ще се осигуряват единствено при организирани мащабни кръводарителски акции, след предварително обаждане на телефони 056 894867 и 0879357774.

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Каква е  процедура за даряване на кръв?

Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние. Следват:

=  Преглед и личен разговор с лекар.

= Предварително изследване на кандидат кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

=  Кръводаряване – количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

При еветуални проблеми

Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект. Описаната процедурата трае най-много 40 мин.

Какво се препоръчва след кръводаряване?

Компресивната превръзка следва да остане на ръката Ви най-малко 2 (два) часа. Препоръчва се да не пушите най-малко 2 (два) часа след приключване на кръвовземането. Не натоварвайте ръката на убождането най-малко 4 (четири) часа след приключване на кръвовземането. остарайте се да приемате повече калорични течности и храни в първите 3 (три) дни след кръвовземането. През първите 24 часа обемът на взетата кръв се възстановява напълно. Вегетарианската храна не пречи за възстановявянето. В първите часове след кръводаряването отбягвайте силно задимени, с висока температура и влажност помещения.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles