10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Нов начин за разсрочено плащане на парното

Те ще важат за абонатите на „Топлофикация” – София, ако бъдат приети от общинския съвет на 21 юли

Критериите за разсрочено плащане на парното и топлата вода в столицата да бъдат облекчени. Това предвижда общинският съвет за абонатите на „Топлофикация София“ при сключването на споразумения за разсрочено плащане. Докладът ще бъде разгледан на 21 юли от общинският съвет.

Досега при по-големи дългове, когато длъжникът е с влошено материално и/или здравословно състояние, плащането дори и при разсрочване на минимум 30% авансова вноска и до 6 равни последващи месечни вноски, можеше да се окаже непосилно за потребителя. Промените позволяват абонатите да могат да погасяват задълженията си в по-дълъг срок до 12, 24 или 36 месеца. Това ще е възможно при ясно дефинирани условия, като ще се позволи прилагането на индивидуален подход в клиентското обслужване, съобщават от общинския съвет. Критериите са обвързани с финансовото и здравословното състояние на длъжника. Новите критерии засягат и първоначално дължимата вноска при споразуменията, като се дава възможност за премахването ѝ в определени случаи.

Новите критерии и мерките са на база на постъпила информация от дружеството и направени предложения от обществените посредници и целят да облекчат финансовата тежест за клиентите в условията на икономическа несигурност и растяща инфлация, уверяват от общинския съвет. Вносителите очакват от решението да има положителен социален ефект върху затруднените потребители на топлоенергия и в същото време да се работи за повишаване на събираемостта на вземанията в случаите, когато дългът е трудно събираем, въпреки желанието и добросъвестността на клиента.

Вносители на предложението са председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с общинските съветници Ваня Тагарева и Прошко Прошков.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles