14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Нов скенер с ниско лъчение в УМБАЛ „Св.Иван Рилски”

Ръст на COVID пневмониите и по-тежко засягане на белия дроб отчитат образните специалисти в болницата

Университетската многопрофилна болница за активно лечение  (УМБАЛ) „Св. Иван Рилски“ – София създаде нов протокол при образните изследвания на пациенти с доказана или предполагаема коронавирусна инфекция. Това съобщиха от лечебното заведение. Изследването съчетава голямата информативна стойност на компютърната томография (скенер) и ниското лъчево натоварване, което носи една обикновена рентгенова снимка.

„Скенерът ни дава много повече данни за състоянието на белия дроб, за обема на пораженията, вида поражения, последиците, които остават върху пациентите, но същевременно е свързан с по-високо лъчево натоварване. Затова зададохме специални настройки на компютърния ни томограф, които ни осигуряват максимум информация на „лъчевата цена“ на една обикновена рентгенова снимка“, обяснява доц. Марин Пенков, началник на Отделението по Образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В началото, когато все още е слабо засягането на белия дроб, рентгенът може да бъде съвсем нормален, а същевременно вече да са налице изменения, алармира специалистът. Затова е по-добре да бъде направен скенер.

Според доц. Пенков в последната седмица почти всеки пациент с температура и симптоми на вирусна инфекция, който идва за изследване в отделението, е с COVID пневмония. По наблюдения на неврорентгенолога, освен, че са по-чести, предизвиканите от вируса възпаления на белия дроб сега са и по-тежки, с по-голямо засягане на белодробния паренхим. Затова той съветва хора, които след шестия ден от началото на инфекцията все още имат температура, дори да нямат други симптоми, задължително да си направят образно изследване. Рентгенолозите са забелязали, че когато получат задух, пациентите вече са с много напреднала пневмония.

За пациенти, които имат направление, нискодозовият скенер се покрива изцяло от НЗОК, иначе цената на специализираното изследване е 200 лв.

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ има и специални коридори за обслужване на COVID -позитивни пациенти. Всеки делничен ден от 8:00 до 9:00 ч и от 15:00 до 16:00 ч  се изпълняват заявки за COVID пациенти, записани за извършване на рентгенографии и КТ (скенер) на бели дробове. Те трябва да са се записали предварително на тел. 02/952 27 80. В споменатите интервали не се изпълняват заявки на хора без доказана коронавирусна инфекция.

За съответните времеви интервали, коридорът между COVID зоната и служебния вход на клинична лаборатория е „затворен“ и по него се придвижва само екипиран персонал на Отделението по Образна диагностика и пациенти с валидирани заявки за провеждане на изследване.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles