20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Нов срок за поставянето на бустерна доза

Още финансови стимули за пенсионерите, които си сложат ваксина срещу COVID-19

Нов срок за поставяне на бустерната доза ваксина срещу COVID-19 се въвежда от утре. Периодът от завършения ваксинационен цикъл се намалява от шест на три месеца. Това стана ясно от изказване на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг тази вечер. По думите му това се налага заради новия вариант Омикрон.

„Изследванията показват, че интервалът на 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор, така че човекът направил бустерна доза, да получи максимална защита. При еднодозовата ваксина „Янсен“ този период е от 2 месеца, защото такава е препоръката на експертите“, каза Кунчев.

Хората ще могат да си слагат бустерна доза по новите срокове от утре.

„Имаме уверение от Информационно обслужване, че това ще може да стане от 31 декември. Мисля, че ще успеят. Това правило важи само за хора над 18 г., не включва децата. Никъде по света няма препоръка да се прави бустерна за деца“, каза още Ангел Кунчев.

„Освен тази точка е разгледано и удължаването на срока, при възрастните хора над 65 г., да получат ваксина срещу грип, която да е безплатна в рамките и на месец януари. Ще правим ваксина срещу грип до пика на пандемията“, поясни още той.

Нова добавка от 75 лв. за пенсионерите, които ще се ваксинират или вече са го направили гласува кабинетът на свое заседание днес. . Парите ще се плащат от февруари. Те ще се дават автоматично на хората, които са завършили ваксинационния си курс и имат бустер, тези, които тепърва ще си сложат бустер, както и за тези, които ще си поставят първа доза. За тази цел са предназначени 100 млн. лв. Освен това ще се гарантира и добавката от по 60 лв. заради пандемията, за тази цел са гласувани 750 млн. лв. до юни. За получаване на добавките няма нужда от подаване на документи.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles