11.1 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

НСИ: Средната заплата бавно расте, но не догонва инфлацията

Средната заплата в България продължава да върви нагоре. Според националната статистика – с близо 8%. 1771 лева – това е най-високата средна брутна заплата отчетена у нас през последните 2 години. За сравнение това е с 200 лева повече спрямо 2021-ва година. Но през май обаче кривата тръгва отново надолу – средно с около 60 лева.

Как изглеждат нещата при различните професии? Най-високи възнаграждения предлагат в сектора на информацията – заплатите са скочили средно с 500 лева за година. А на дъното, според НСИ, остават работещите в хотелиерството и ресторантьорството – с около 1000 лева заплата. Въпреки че заплащането в този сектор поне официално е толкова ниско – именно хотелите и ресторантите са успели през месеците април, май и юни  да увеличат персонала си с 1/3.

Манол Тодоров пресмята, че разходът за заплати това лято е скочил. Въпреки че броят на служителите му се запазва. „Заради инфлацията, която е почти 30%, ние нямаше как – пипнахме заплатите нагоре . Като сме се съобразили с такива ставки, които и бизнесът може да си позволи“, твърди Манол Тодоров, хотелиер и ресторантьор.

За да не работят обектите му по морето на загуба, той е определил следните заплати:  „Един хигиенист взима около 1000 лева. Когато говорим за бармани, сервитьори – заплатите стават в пъти по-големи. Да не говорим за готвачи, където много трудно се намира персонал“.

Според национална статистика обаче в сектор туризъм средната заплата през последните месеци е 1058 лева. И то преди удръжките. Причината е ясна и на властта. 

„Сивата икономика. Това не е новост – заплатите в туризма са ниски от много време. Нещото, което трябва да предприемем е – да се борим със сивата икономика.  9% ДДС е точно такава мярка – тя бори сивата икономика и помага на ресторантите да излязат на светло“, твърди  Илин Димитров, служебен министър на туризма.

Експертите обясняват тази тенденция и с още няколко фактора. „Конкретно, що се отнася до туризма – имахме 2 години доста тежък период заради COVID-19. Също така, става въпрос все пак за сезонна работа и това държи заплатите по-ниски“, категоричен е икономистът  Стоян Панчев.

Възнагражденията и в останалите сектори обаче не са достатъчно високи, отчита икономистът – защото не успяват да догонят инфлацията. „В даден момент хората, натоварени от високите цени, отиват при работодателя и казват вдигайте заплатите, защото не можем да се справим – това от своя страна захранва допълнително инфлацията и се получава една спирала – заплатите гонят цените, цените гонят заплатите“, посочва икономистът.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles