12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Обсъждат донорството на матка

Разширяват кръга на допитване за органно дарителство

Връщат сестринския патронаж по домовете

Дали да се разреши донорството на матка по подобие на донорството на други органи, като бъбреци, например. Това предвижда проект за промяна в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, подготвен от здравния министър Кирил Ананиев и публикуван за обществено обсъждане.

Според текста сред критериите ще е определящ този дали една жена вече има родени деца и едва тогава да бъде отстранена матката й и предоставена на друга, за да износи бебето си.

„Според водещи медицински специалисти, в България са налице възможности за такава трансплантация, с което ще се даде възможност на жени без матка да родят своите деца. Според тях матката е орган, който се използва само за осъществяване на репродуктивните функции и може да се взема от жена, която вече е осъществила своите репродуктивни функции, а именно раждането на живородено дете“. Това пише в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев и уточнява, че методът е нов и с малък опит в световен план.

В света вече има и случай на родено дете, което е износено в трансплантирана матка от мъртва жена. През юни 30-годишна жена се сдоби със здраво бебе, след като й беше присаден този орган и направено ин витро. Това е първият подобен случай в Северна Америка. Първата трансплантация на матка е направена в Швеция преди пет години. В света вече има повече от 10 бебета, родени по този начин.

Първата трансплантация на матка от мъртъв донор е осъществена в Бразилия, а въпросната пациентка роди през декември миналата година.

Болницата в Кливланд използва матки само от мъртви донори.

В проекта се предвижда се и разширяване на кръга на хората, които ще дават съгласие за донорство при мозъчна смърт на свой роднина. Към момента това са съпруг или родител, дете, брат или сестра. С промените се дава възможност воля за донорство да могат да изразяват и роднини по съребрена линия до четвърта степен. Ако починалото лице няма близки, от него не биха могли да се взимат органи за трансплантация. Идеята на министър Ананиев е по този начин да се увеличи броя на трупните донори. Измененията прокарват и възможността за т.нар. кръстосано донорство – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на тези двама нуждаещи се пациенти чрез размяна на донорите (нероднини), ако те са съвместими със съответните реципиенти. В Закона за лечебните заведения пък, се предлагат промени, с които се въвежда възможност за субсидиране на държавни и общински комплексни онкологични центрове от бюджета на Министерството на здравеопазването за медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК така, както това е предвидено за болници и центрове за психично здраве. Предлага се и създаването на нов вид лечебни заведения от типа на патронажите, в които самостоятелно да работят медицински сестри, фелдшери и акушерки. Идеята на министър Ананиев тяхната дейност на частно по домовете сега е да излезе на светло.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles