12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Обявиха грипна ваканция в Хисар

Обявиха грипна ваканция в Хисаря, съобщиха от общината в курортния град. Ваканцията е обявена със заповед на кметицата Пенка Ганева, въз основа на предписание на РЗИ Пловдив. Засега училищата и детските градини ще бъдат затворени за три дни – 15,16 и 17 януари, уточняват от общината. Заповедта е публикувана на фейсбук страницата на общинската администрация в Хисаря.

От РЗИ Пловдив съобщиха, че в сряда (15 януари) санитарни инспектори ще посетят Хисаря, за да уточнят каква е заболяемостта там. Според д-р Моника Троянчева, шеф на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ засега другаде в областта няма завишен брой болни. По данни на инспекцията обаче вчера от училище в Хисаря са отсъствали 27% от децата, а днес болните ученици са вече 35,22 на сто.

Учебните занятия ще бъдат възстановени на 20 януари.

„Четири грипни щама и от двете групи – А и Б ни ударят тази зима. На тези от група А много по-ефикасно действат антивирусните лекарства, отколкото вирусите от Б група. Бризбейн 2018 и Канзас (група А) удрят белите дробове, дихателната и централната нервна систевма.“ Това каза проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология. За разлика от тях, при Пукет и Виктория (група Б), заболяването е по-продължително. Основната причина е, че при тях антивирусните лекарства действат много по-слабо. От тези щамове много по-уязвими са хората с проблеми в дихателната система и диабетиците, те са и по-податливи към тях, каза още проф. Кантарджиев.

Специалистът уточни, че независимо дали грипът е от група А или Б на първо място опасността е за бременните, възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Според прогнозата на доц. Ангел Кунчев – главен здравен инспектор се очакват повече случаи на заразени с Бризбейн и Виктория, тъй като те са сравнително нови и хората нямат създаден по-силен имунитет към тях.

Проф. Кантарджиев пък поясни, че на 10 000 болни от грип, един може да развие мозъчно възпаление. Сред 3 000 заразени един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да доведе до дихателна недостатъчност.

Грипът настъпва с различна степен всяка година. Този епидемиологичен модел отразява променящия се характер на антигенните свойства на грипните вируси и последващото им разпространение зависи от множество фактори, включително предаване на вируса и чувствителността на населението.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles