8.3 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Обявяват жълт код за обилни валежи и гръмотевици в 15 области

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е обявен за 15 области на страната на 4 юни. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Краткотрайни интензивни дъждове с гръмотевици, градушки и временно усилване на вятъра ще има в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София – град, София – област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Количествата валежи ще бъдат до 20-25 л/кв.м, на отделни места в планинските части – и повече.

Най-голямо количество дъждна 3 юни, в понеделник, беше отчетено във Враца – 23 л/кв. м. В Пловдив са регистрирани валежи от 10 л/кв. м., в Силистра – 7л/кв.м., а в София – 2 л/кв. м. По-интензивни са били валежите в планините, като на връх Мургаш са отчетени 48 л/кв. м. Няма данни за паднали градушки.

Безсънна нощ прекараха аварийните екипи в Пловдив в понеделник (3 юни) , след като в неделя порой наводни града. Бременни жени и семейства с малки деца се оказаха блокирани в автомобилите си от близо половин метър вода. Десетки са евакуирани.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles