10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Огън патладжани за зимата – вкусно и лесно

Патладжаните за зимата у нас се приготвят, обикновено, под формата на копоолу. Те обаче могат да бъдат консервирани и по много други начини, които доставят не по-малко удоволствие на небцето, когато падне белия сняг.

„Следвай ме” ви предлага „Огън патладжан” – пикантен и незабравим на вкус. Тази домашна консерва се приготвя лесно, рисковете да не се получи са под нулата, но пък удоволствието от консумацията й е гарантирано.

Продукти: патладжани – 1,5 кг, чушки – 0,5 кг, люто чушле – 1 брой, чесън – 150 г, захар – 80 г, оцет (9%, но може и с по-слаб), сол – 1 супена лъжица, растително масло 200 млл.

Приготвяне:  Патладжаните се нарязват на филии или парчета с дебелина 7 мм. Посоляват се и се оставят за четвърт час да се оттече тъмната вода. Запържват се на тиган от двете страни. Чушките се изчистват и се смилат с машинка. Смила се и се прибавя към тях и лютото чушле. Може и да се минат през блендера, но да не се смилат до каша. Към тях прибавят захарта, солта, чесъна  (скълцан или смлян) и се разбърква добре. В стерилизирани предварително буркани се реди ред патладжани, върху тях се посипва чушковата смес. Следват отново патладжани и чушки. Накрая се заливат с малко олио и оцет. Бурканите се затварят със стерилизираните капачки. Следва стерилизация в тенджера за не по-малко от 10 минути. След изваждането от тенджерата бурканите се поставят върху кърпа с дъното нагоре до пълно изстиване.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles