22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Омикрон–новият вариант, който изплаши света (Обзор)

Учените го определят като по-опасен, по-вирулентен е от Делта, спайк протеина му има 32 промени, вероятно заобикаля ваксините

Новият вариант на коронавируса – B.1.1.529, на който учените вече дадоха името Омикрон, се посочва от тях като възможно много по-опасен от Делта. Основание за безпокойството им дава факта, че той е още по-вирулентен, т.е. предава се по-бързо. Освен това, в спайк протеина му има 32 промени Така се наричат шипчетата на коронавируса SARS-CoV-2, от които се взима РНК за направата на ваксините. И тъй като промените са точно в тях, учените се притесняват, че вероятно новите варианти ще устоят на антителата, създадени в организма в резултат на ваксинирането.

Омикрон бе секвениран преди дни в Ботсвана, Южна Африка, Хонконг, а вече е пренесен и в Белгия от турист, завърнал се от Египет. Заради вероятната опасност много държави спряха полетите от и до Южна Африка. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също обяви, че ще предложи активиране на т.н. аварийна спирачка.

Междувременно CNN съобщи, че по съвет на здравните служители на САЩ, президентът Джо Байдън също ще ограничи пътуванията от Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави. Те няма да се отнасят за американски граждани и законно постоянно пребиваващи. Както при всички международни пътници, те трябва да имат отрицателен тест преди пътуване.

Мненията на специалистите за Омикрон

Световната здравна организация (СЗО) заседава на спешна извънредна  среща вчера, на 26 ноември, по повод новия вариант. На нея беше обсъдено дали вариантът трябва да се обозначи като предизвикващ тревога. Преди ден нейният генерален директор на Тедрос Аданом Гебрейесус, заяви, че усещането за сигурност на света от ваксините е измамно и затова и ваксинираните трябва да спазват всички мерки. Според него схващането, че пандемията е приключила е фалшиво. СЗО ще се произнесе по Омикрон след седмица, когато учените съберат повече данни за новия вариант.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви, че съществува „висок до много висок“ риск новият вариант да се разпространи в Европа, съобщи междувременно CNN.

В Южноафриканската република търсят откъде е тръгнал Омикрон.  

„Първоначално изглеждаше като някаква клъстерни огнища, но нашите учени установиха на базата на геномно наблюдение, че става въпрос за  нов вариант“, казва Джо Фаала, министър на здравеопазването на страната.

Какво знаем за новия вариант

Лорънс Йънг, вирусолог и професор по молекулярна онкология в Медицинското училище Уоруик в Обединеното кралство определя вариантът Омикрон като „много тревожен“.

„Това е най-силно мутиралата версия на вируса, която сме виждали досега. Този вариант носи някои промени, които сме виждали преди в други варианти, но никога всички заедно в един вирус. Освен това има нови мутации“, каза проф. Йънг.

Те са общо около 50. От тях, към момента, 32 са в спайк протеина, т.е. в шиповия протеин. Това е структурата, която вирусът използва, за да влезе в клетките, които атакуват. Нийл Фъргюсън, директор на Центъра за глобален анализ на инфекциозните заболявания на MRC в Imperial College London заявява, че броят на мутациите на шиповия протеин е „безпрецедентен“. „Генът на шиповия протеинът е целта на повечето ваксини. Следователно има опасения, че този вариант може да има по-голям потенциал да избяга от тях”, казва Фъргюсън.

Според Шарън Пийкок, професор по обществено здраве и микробиология в университета в Кеймбридж общият брой на първоначалните случаи на Covid-19 в Южна Африка е сравнително нисък, като обаче се наблюдава  бързо увеличение през последните седем дни. За пример тя посочи, че докато на 16 ноември са регистрирани 273 нови инфекции, цифрата е нараснала до повече от 1200 случая до 25 ноември, като повече от 80% идват от провинция Гаутенг. „Епидемиологичната картина предполага, че този вариант може да е по-предаваем, а няколко мутации са в съответствие с повишената трансмисивност“, казва Пийкок в коментар, предаден от Научния медиен център на Обединеното кралство.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles