8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Опасност от лавини във високите части на планините

    В резултат на падналите и продължаващи валежи от сняг лавинната обстановка във високите части на големите планини се усложнява. Това предупредиха от Планинската спасителна служба към БЧК.  Най-сериозна е тя в Пирин, където степента на лавинна опасност е значителна, поради това че там е паднал най-много сняг. Дебелината на новата снежна покривка достига до около 60 см. Снеговалежът е придружен със силен вятър, на места променящ посоката си. Наблюдават се големи снегонавявания по стръмните участъци на склоновете, без значение от изложението им. Това предполага голяма вероятност от предизвикване на лавина при навлизане дори само от един скиор в тези участъци. Възможно е по най-наветите подветрени участъци да паднат и спонтанни лавини.

    Подобна е картината и в Родопите, където снегът е по-влажен поради географските особености. Най-опасен е северният стръмен участък между върховете Орфей и Перелик.

     В останалите планини обстановката за сега е по-спокойна поради значително по-малкото количество нов сняг. Но силните ветрове от юг/югозапад са натрупали достатъчно опасни навявания по подветрените участъци. Това най-вече се отнася за районите на Рилски Езера, Мальовица, Мусаленския циркус.

     Не трябва да се забравя за съществуващите лавиноопасни райони по северните участъци на Стара Планина, Витоша и Осоговска планина. ПСС към БЧК препоръчва движение само по зимна маркировка.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles