12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Опасно време в неделя – жълт и оранжев код

По време на преминаването на студения фронт ще има гръмотевици, на места ще остане сравнително топло

Времето ще бъде сравнително облачно в следващото денонощие, както е сега, в събота. На места ще има валежи, като в Горнотракийската низина ще бъдат по-интензивни и значителни, показва прогнозата на НИМХ.

Силен и бурен ще е вятърът в районите на север от планините и в Източна България.

Ще е все още сравнително топло, сутрешните температури ще са около и над 10°, в София – около 9°, а максималните ще са от 9°-10° градуса в северозападните райони до 18°-19° в местата, чувствителни на южен вятър, в София – около 15°. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. По преминаването на студения фронт ще има гръмотевици.

Жълт и оранжев код за значителни валежи и силен вятър е обявен в почти цялата страна. В областите Благоевград, Смолян и Кърджали е обявен оранжев код за опасно време. Жълт код за потенциално опасно време е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област, Перник и Кюстендил.

Времето през декември: От минус 10 до плюс 15 градуса

По Черноморието ще е предимно облачно, ветровито, с валежи от дъжд, по-интензивни вечерта. Вятърът ще е силен, преди обяд временно бурен, от югозапад. Максималните температури ще са 17°- 19°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде от 3-4 бала.

В планините ще е предимно облачно с валежи, на много места – значителни по количество. Ще е все още сравнително топло с максимална температура на 1200 метра – около 11°, на 2000 метра – около 5°. В повечето места валежите ще са от дъжд, само по най-високите части – от сняг, но с преминаването на студен атмосферен фронт температурите ще се понижават и отначало в северозападните планински райони, над около 1500-1600 метра, дъждът ще преминава в сняг. С нахлуването на студения въздух от северозапад на югоизток ще има и гръмотевици.

През нощта срещу понеделник и в понеделник от северозапад ще продължи да нахлува студен въздух; температурите бързо и значително ще се понижат. Ще се задържи със значителна облачност, но валежите ще отслабнат, временно и ще спират. Със застудяването на места в Северна България и високите полета в Западна в следобедните часове дъждът ще премине в сняг, ще се образува и тънка снежна покривка. В южните и източните райони ще продължи да превалява дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина – силен северозападен вятър. Във вторник ще има променлива, често значителна облачност, почти без валежи. Вятърът ще отслабне.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles