20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Оранжерийните тайни на репичките

Репичките са най-непретенциозния и бързо узряващ зеленчук през пролетта. Мнозина ги отглеждат в оранжерия или парник дори до началото на лятото. Независимо, че това кореноплодно не е претенциозно, то все пак изисква някои грижи дори да бъде отглеждано защитено от промените на времето.

За отглеждането на репичките не е необходима специална почва, те виреят на всякаква. Те не изискват и извънредни грижи. При начинаещите растениевъди обаче се случва вместо хрупкави репички, да измъкват от почвата огромна слепната туфа тореноплодни. Случва се и друго, растенията да започнат да се развиват и да се стремят бързо да дадат семена.

За да не се случват такива и други изненади трябва да помним няколко неща.

Репичките понасят леко захлаждането при променливо време, което е пагубно за други растения. Те се чувстват добре и при повишаването на температурата. Оптималните градуси за виреенето им е от 16 до 19 °C. Ако обаче се стигне до 20 °C и повече, не очаквайте добра реколта.

Репичките формират кореноплодовете си в условията на светлата част от денонощието. Това означава, че осветление през нощта или в ранните сутрешни часове не е особено полезно за тях. Ако светлата част продължи 18 и повече часа, резултатът от тази култура няма да е добър. При превишаване на светлината листата се увеличават за сметка на зреенето на кореноплодното.

Независимо, че те не са претенциозни към почвата, добре е при оранжерийно отглеждане тя да е хумусна. В нея не бива да има голямо количество азот. Торът и компостът не са подходящи. Ако земята е прекалено плътна или просто глинеста, може да се прибави малко количество торф. По правило почвата за репичките се подготвя от есента.

Ако разсадът е нагъсто, когато се появят листата е добре да се разреди, за да има качествен добив. Най-добре е коренчетата да са на отстояние от 8 см.

Репичките са влаголюбива култура. Почвата в парника или оранжерията трябва всякога да е влажна. Затова тя трябва да се полива всекидневно с лейка. В горещи дни това трябва да се прави два пъти – сутрин и вечер преди залез слънце. Тороподхранване не е нужно.

Времето на съзряването им зависи от температурата и от биологичните особености на конкретния сорт. Най-рано се формират тези, чиито кореноплодни се формират не повече от 5 см в диаметър. При достигането на този размер те прекратяват развитието си.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles