12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Засаждането на лалетата през март

Ако не сте успели да засадите лалетата през есента, не е късно да направите това през пролетта. Важно е да запомните, че процесът на вкореняване на луковиците става при температура не по-ниска от 4-6 градуса и висока влажност на въздуха. Рискът е, че ще цъфнат малко по-късно, ако ги засадите през месец март, а луковиците им накрая ще са по-дребни.

Лалетата следва да се засаждат на равен и еднакво светъл участък. Причината е, че при неравномерно осветяване стръковете ще растат криви, а цветовете няма да са достатъчно ярки. Това растение не обича киселите почви. Преди самото засаждане на луковиците трябва да прекопаете почвата и да я наторите, най-добре с естествена тор или да й сложите органични подобрители – калиена селитра или двоен суперфосфат.  Препоръчва се това да стане месец-месец и половина преди засаждането им. Ако го направите през март, ще имате цъфнали лалета в края на април.

Преди да засадите луковиците отстранете загнилите и повредените, за да не съсипят и останалите. След това посадъчният материал трябва да се накисван за около час в 0,5% разтвор на манган. Така те се прочистват от зарази. След това се подсушават на въздух и се пристъпва към засаждането им.

Ако те са едри, разстоянието между тях трябва да бъде не по-малко от 10 см, за дребните са достатъчни 6-8 см. Върху засадените луковици трябва да се посипе малко почва. Така ще дадат здрави растения с пищни цветове.

След поникването трябва да се изкопаят и унищожат тези луковици, които не са пораснали, за да не заразят останалите. Растението обича влагата, следва да се полива често и редовно, но без да се увлажняват листата по стъбълцата.

Подхранването трябва да се направи веднага след прорастването, като торният разтвор се сипва внимателно към корена. За изкуствения тор се ползва азот, фосфор и калии в съотношение

2:2:1. При образуването на пъпките се прави второто подхранване от същите съставки, но вече в съотношение 1:2:2. Необходимо е почвата постоянно да се разрохква и да се изскубват плевелите. Повърхностното разкопаване (разрохкване) позволява в нея да се съхрани влагата. Клюмналите и повехнали пъпки следва да се отстраняват, за да не хаби растението енергията си напразно.

След като лалетата прецъфтят, те трябва да се подрежат, но преди това е необходимо да се изчака да съзреят семенните луковици. След завършването на цъфтежа, след 2-3 седмици луковиците се изкопават и се прибират на съхранение за есенното или пролетното засаждане.

Следвай ме – Хоби

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles