22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Отбелязваме Деня на детето

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Празникът датира от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони. По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

В България 1 юни започва да се празнува като официален празник след указ на цар Борис III през 1927 г. С него той наредил Денят на детето да се отбелязва на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-и май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по онова време. Неин председател била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и дъщеря на цар Фердинанд I.

Когато цар Борис III се оженил за царица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето, а след рождението на нейното дете – княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специални марки с облика на малката княгиня.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles