9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Отварят музей на илюзиите във Велико Търново

Атракционът е подходящ за ученици, разкрива им тайни на физиката

Музей на илюзиите ще бъде открит до броени дни във Велико Търново. В него ще бъдат показани близо 90 оптични и физични илюзии – холограми, 3D картини, левитиращо кълбо, обърната стая, джедайско място, стая на Еймс, банков трезор, макова плантация и още много други атракции за възприятията.

Това е първият такъв изцяло български музей. Атракциите ще са разположени на площ от 500 кв. м в 5-етажна сграда в старата част на В. Търново (на ул. „Стефан Стамболов” 1). Изложбената площ е в голяма зала и 14 стаи. Първоначално илюзиите ще бъдат около 70, но ще се прибавят и нови. Те са доставени от над 50 държави, сред които Финландия, Тайланд и Виетнам.

По думите на създателя на новия атракцион Петър Бояджиев илюзиите са подходящи както за възрастни, така и за деца, като ще са от особена полза на учениците.

Огромно копие на крепостта Царевец от пясък ще бъде изложено на първия етаж. Размерите му са 3,6 на 1,7 метра. Негов автор е художникът Дамян Бумбалов. Там ще се излъчва в умален вид аудио – звуковия спектакъл  „Звук и светлина“.  Ще бъде показана и възстановка на Велико Търново от преди един век, която ще се наблюдава чрез 3D очила.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles