7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Отварят нови отделения при бум на морбили по Великден

На сн.: Зам.-министър д-р Бойко Пенков

В болниците ще бъдат отворени нови отделения в случай, че по Великден има бум на морбили и има нужда от повече легла за деца. Те са част от предепидемични мерки срещу дребната шарка. Това стана ясно от изказване на заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков пред Нова телевизия.

„Ваксини има, който иска може да си направи, ако не е имунизиран, може и да имунизира детето си. Предприемат се всички мерки – локализират се областите с най-много заразени”, поясни заместник-министърът. Медицински работници ходят в кварталите, където има най-много неимунизирани и правят ваксините на място“, каза още той.

За евентуален бум на заразени с морбили алармира още в понеделник (22 април) главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев (виж ТУК). До тогава заболелите бяха 463 човека, като от тях 20 за лекари и дори медици. Последните случаи у нас са от Македония, но има внос и от Англия, Италия и Румъния. Пак в понеделник със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев беше сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили, който ще го подпомага при осъществяване на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването.

Морбили е заболяване, което протича строго циклично, инкубационният му период е 9-11 дни. Проявява се с висока температура, засягане на дихателните пътища и характерен обрив. След преболедуване имунитетът е пожизнен. Децата на майки, които са преболедували също са имунни, но в рамките на 6 до 9 месеца след раждането, поради предадени чрез плацентата антитела.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles