11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Откриват изложба на фотографа на Сара Бернар

С изложба на световно известния фотограф от Франция Феликс Надар ще бъде закрит Петият фестивал „Фотофабрика“. Той е фотографирал известни личности, сред които е и Сара Бернар. Откриването на експозицията е в Националната художествена галерия, популярна повече като Двореца, на 21 юни (четвъртък), от 18.00 часа.

Инициативата се осъществява със специалното съдействие на музея „Jeu de Paume“, Медиатеката за архитектура и културно наследство, и Министерството на културата на Франция, от една страна, и Френския институт в България.

Феликс Надар е френски фотограф от края на ХІХ и началото на ХХ век. Лентите му са запечатили великолепни портрети на Емил Зола, Жул Верн, Жак Офенбах, Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Жорж Санд и Шарл Бодлер. Експозициятга в Двореца включва 40 от най-добрите портрети на френския фотограф.

Феликс Надар, всщъност, е артистичният псевдоним на Жозеф-Феликс Турнашон, роден на 6 април 1820 г. в Париж. Освен като фотограф, Надар е известен и като карикатурист, пробвал се е на попрището на журналистиката и белетристиката. Той е първият фотограф, снимал от въздуха и с тази си стъпка въвежда аерофотографията, впоследствие и фотопортрета като жанр.

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles