2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Откриват консултативен кабинет за жени с миоми

Консултативен кабинет за прегледи на жени с миома на матката ще бъде открит в Многопрофилната болница за активно лечение „Света Анна – Варна“ от началото на месец април. Това съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Прегледите ще се провеждат всеки вторник и четвъртък на месец април между 14.00 и 16.00 часа, но само след предварително записване на час, което ще става всеки понеделник на текущата седмица между 12.00 и 14.00 часа на телефон 0894628034.

„Кампанията се провежда със съдействието на фармацевтична компания в България и е свързана с прилагането на нов, неоперативен метод за лечение на миома на матката”, обясни доц. Елис Исмаил.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи между 20 и 40 на сто от жените в репродуктивна възраст. Най-честите симптоми за наличието на доброкачествените тумори са обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, чести уринирания или инконтинеция и безплодие. Най-често миомите на матката се лекуват оперативно.

„В Европа годишно се извършват около 300 000 интервенции по повод миома на матката, 230 000 от които са ненужни хистеректомии, коментира доц. Исмаил. – Те не винаги са подходящите решения за всички пациенти, поради различни причини: медицински противопоказания, незавършени репродуктивни планове, лични съображения на пациентите, очаквано отзвучаване на симптомите с настъпване на менопауза“, посочи специалистът.

Маточната миоматоза нарушава сериозно качеството на живот на жените с тази диагноза. Обилното менструално кървене може да е изтощително и да доведе до допълнителни физически, социални и финансови последици, в това число – намалена работоспособност, отсъствие от работа и допълнителни финансови загуби.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles