15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Откриват нов храм в София

Нов храм в София ще бъде осветен на 21 септември (четвъртък). В освещаването му ще вземат участие Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и митрополити и епископи на БПЦ – Българска патриаршия. Самото освещаване ще започне в 7.30 ч., а след това ще бъде отслужена и литургия, която ще започне в 9.30 часа.

Храмът, който е посветен на „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ се намира в столичния кв. Лозенец“, в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне – Спасовден, софиянци издигат Кръст в памет на Освобождението на България. Поради високото място на което се намирал и незастроената по онова време околност паметникът се е виждал отдалече.

След няколкократно местене, до преди дни каменния кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне”. Сега, той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. – до олтара на новопостроеният храм, посветен на Честния кръст.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите „Джеймс Баучер“ и „Черни връх“ е започнат през 1998 г. от алтернативния синод, но в последствие е замразен. След няколко годишна сага по узаконяването му Софийска митрополия, оглавявана от патриарх Неофит пое довършването на строежа. Бяха направени преустройства, наложени от канонични и архитектурни неточности.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles