18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Откриха генетично сходство между човека и котката

Има генетично сходство между човека и котката. Учени от университета на Мисури, САЩ, са направили изследване, което разкрива, че човешкият геном е доста сходен с котешкия, пише сп. „Трендс ин джинетикс“.

Оказва се, че приликите между хората и котките са дори по-големи, отколкото тези между изучени двойки „човек-куче“ и „човек-плъх“.

„С изключение на приматите, сравнението между човека и котката е едно от възможно най-близките“, казва ръководителката на изследването Лесли Лайънс от Колежа по ветеринарна медицина към университета на Мисури.

Според Лайънс котките могат да бъдат използвани за ефективно изследване на болести при хората и да допринесат за по-доброто разбиране на човешкия геном.

„Работата с примати е скъпа, докато наличието на котки и послушният им характер ги правят едни от най-подходящите животни за работа“, отбелязва Лесли Лайънс.

Междувременно Phys.org съобщи, че учени от университета в британския град Линкълн са установили пет вида взаимоотношения между котките и собствениците им. Според разбиранията на хората те могат да бъдат определени като отворена връзка, привързаност от разстояние, обичайни взаимоотношения, взаимна зависимост и приятелство. При отворената връзка емоционалната обвързаност между котката и собственика й не е много силна. При втория и третия вид взаимоотношения стопанинът и домашният му питомец не са много близки, но пък животното приема по различен начин външни хора.  Когато става въпрос за взаимна зависимост и за приятелство, емоционалната връзка собственик – котка е доста силна. В тези случаи отношението на котката към външни хора зависи от необходимостта й да остане близо до стопанина си, сочат данните от проучването. В изследването на британските учени са участвали почти 4000 собственици на котки. Те са отговорили на серия от въпроси, свързани със собственото им поведение и с това на домашните им любимци. Учените също така са публикували на сайта на университета анкета, за да могат стопаните на котки сами да определят какъв вид са отношенията. „Котките създават близки емоционални отношения с хората, но малко се знае за това. Като всички сложни социални взаимоотношения и тези собственик – котка са резултат на динамиката между двата индивида и на особеностите в характерите им“, казва професор Даниел Милс, който изследва поведението на животните в университета в Линкълн.

Следвай ме – Хоби / Шоу

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles