7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Откриха Епископската базилика на Филипопол (ВИДЕО)

В Пловдив тържествено беше открита реставрираната Епископската базилика на Филипопол – най-голямата раннохристиянска църква в България.

Това стана в деня, в който ЮНЕСКО отбелязва деня на опазването на паметниците на културата. Самата базилика също е включена в защитения списък на световната организация.

Днес всички акцентираха върху факта, че това богатство ще бъде достъпно за публика, както от България, така и от целия свят.

В церемонията взе участие посланик Херо Мустафа  и президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, защото реставрирането и експонирането на античните мозайки и на всички находки на базиликата са част от публично частно партньорство между фондация „Америка за България“ и община Пловдив, продължило шест години. Всички благодариха на участниците в този нелек процес – учени, инженери и много доброволци, които са се включили. „Поздравявам всички, които участваха в този проект. Те знаят какво важно постижение е това, колко културни, исторически и икономически ползи ще донесе на Пловдив. Честито“, каза посланик Херо Мустафа.

Тя започна своето изявление тук на официалното откриване на български със стихотворението „Високи сини планини“. Част от словото на български произнесе и Нанси Шилър от фондация „Америка за България“, която акцентира върху това, че години наред камък върху камък е даден живот на епископската базилика, която ще остане за следващите поколения.

По думите на кмета Здравко Димитров Пловдив има вече нов забележителен културен център. Музейният комплекс, освен експонирането на близо две хиляди квадратни метра уникални мозайки, експонирани на две нива, които посетителите могат да разгледат по пътеки от закалено стъкло. Има и атрактивни зони, учебен детски кът работилница за реставраторите и изложбено пространство.

От понеделник, 19 април, базиликата ще бъде отворена за посещения. Размерите й са внушителни – обща дължина 90 м и ширина 36 м, което я прави най-голямата подобна сграда от IV-VI век у нас. Като религиозен храм тя е функционирала от средата на IV до края на VI век, а през Средновековието върху руините ѝ е изграден  християнски некропол.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 година.

Година по-късно Епископската базилика на Филипопол е включена в индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През последните 5 години с над 16 милиона лева финансиране от фондация „Америка за България“ и от община Пловдив е направена цялостна реставрация и консервация на находките, построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles