22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Откриха как да удължат живота и сексуалността

Американски учени откриха перспективен метод как да увеличат продължителността на човешкия живот и сексуалните възможности до дълбока старост. В бъдеще процесът на стареене може да бъде забавян с хранителни добавки, приготвени с участието на бактерии от дебелото черво.

Те обясняват, че съществуват щамове, които забавят развитието на раковите образувания и складират бетаамилоиди. Това са съединения, характерни за болестта на Алцхаймер.

Учените са провели експеримент с кръгъл червей от вида Caenorhabditis elegans – прост организъм, в който процесите се наблюдават и отчитат по-лесно. В организма си той съдържа „чревна” пръчица. Посредством бактериите в нея специалистите проследили активността на около 4 000 гена. Отделянето на 29 от тях удължило продължителността на живота на червея. Други 12 пък, се оказали свързани със забавяне на деленето на раковите клетки, а от там и забавяне на онкообразуванията, и натрупването на бетаамилоиди.

По-нататък изследванията на учените показали, че занапред е възможно да бъдат разработени бактериални препарати, които да забавят процесите на стареенето.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles