5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Откриха плоча на Александър I Батенберг в Грац

На 27 юни 2019 г. в Грац – столицата на федерална провинция Щирия, Посолството на Република България в Австрия и Австрийско-българското дружество, с любезното съдействие на домакина – проф. д-р Гюнтер Небел, президент на медицински холдинг Sanlas GmbH, откриха паметна плоча на Александър I Батенберг на фасадата на вила Хартенау. В нея  са преминали последните години от живота на първия български княз след Освобождението.

Инициатор на проекта е Австрийско-българското дружество, представено на церемонията от вицепрезидента Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България (2010-2014), както и проф. Григор Дойчинов, дългогодишен преподавател по архитектура в Техническия университет – Грац., съобщи Посолството на Република България в Австрия.

Реализирането на проекта стана възможно благодарение на отличното сътрудничество на българското посолство с ръководството на сегашния собственик на вила Хартенау – Sanlas GmbH, което прие ентусиазирано идеята и организира логистично тържествената церемония по откриването на паметната плоча.

Събитието беше уважено от представители на Бюрото на Ландтага на провинция Щирия, на Австрийската стопанска камара, представители на корпуса на Почетните консули, на кметството на Грац, регионални медии. За историята на вила Хартенау говори историкът Гюнтер Фурман, който посвещава голяма част от изследванията си на историята на България. Той предаде на присъстващите специалните поздрави на Симеон Сакс-Кобурготски.

Вила Хартенау свидетелства за българския дух, пренесен от княз Батенберг след абдикирането му от България. Сред обзавеждането й са предмети с висока историческа стойност, принадлежали на семейството на княза. Със специалното упоменаване на връзката на този паметник на културата с историята на България го превръща в своеобразно средище в Грац, свързано исторически с българската държава.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles