10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Отмениха спирането на интеграционните добавки

Спирането на интеграционните добавки е отменено. Това стана след гласуване на първо четене на изменения в Закона за интеграция на хората с увреждания в парламента.

Вносители на проектозакона са политическата група на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Той беше приет със 131 гласа „за“, 2 „против“ и нито един въздържал се. Тази промяна е в резултат на решението на Върховния административен съд, с което бяха отменени разпоредбите от Правилника за прилагане на въпросния закон. Магистратите смятат, че е незаконосъобразно да се обвързва размерът на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход за страната. Те се мотивираха с факта, че според Закона за интеграция на хората с увреждания, за да бъде определен размерът на въпросната добавка се приемат предвид само индивидуалните потребности на хората с увреждания.

Направените промени елиминират риска на такива хора да им бъдат отнети добавките за транспорт, телекомуникационни и информационни услуги. Депутатите гласуваха още на второ четене проектозаконът да бъде обсъдеун и гласуван в залата след три дни.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles