8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Отпускат от 10 до 100 бона за инвалидни автомобили

Със средствата ще се устройва достъпна среда за хора с двигателни проблеми

Стартира кампанията за набирането на проекти по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обявява началото на кампанията по набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност (Програмата). Срокът за подаване на предложенията от кандидатите е  от 21 август до 30 септември 2019 г. Програмата се състои от два компонента. Компонент 1 има за цел изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства, а Компонент 2 цели осигуряване на лична мобилност за тяхното социално приобщаване, чрез приспособяване/преустройство на лек автомобил и обучение за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство (МПС),  отчитайки специфичните им потребности.

Получените проектни предложения и по двата компонента ще бъдат оценени и одобрени, след което ще се сключат договори за финансирането с кандидатите, които ще трябва да си изберат изпълнители. След същинското изпълнение на дейностите, те ще бъдат проверени и отчетени, за да бъде извършено разплащането им през месец декември.

По Компонент 1 от Програмата може да кандидатства всеки собственик на индивидуална жилищна сграда, който е лице с трайни увреждания и се придвижва с инвалидна количка, или в чието семейство има член, който е лице с трайни увреждания, придвижващо се с инвалидна количка и/или дете с определени вид и степен на увреждане, придвижващо се с инвалидна количка, както и с постоянен адрес в същата индивидуална жилищна сграда. Възможност да се възползва от финансирането ще има и всяко юридическо лице – сдружение, учредено и вписано по Закона за управление на етажната собственост, когато собственик на жилище в жилищната сграда в режим на етажна собственост е лице с трайни увреждания, придвижващо се с инвалидна количка, или в чието семейство има член, който е лице с трайно увреждане и се придвижва с инвалидна количка и/или дете с определени вид и степен на увреждане, придвижващо се с инвалидна количка, както и с постоянен адрес в същото жилище.

Финансовата рамка на едно проектно предложение по Компонент 1 на Програмата е между 10 000 лева и 100 000 лева с ДДС. Важно е потенциалните кандидати да знаят, че първо трябва да получат писмо за подкрепа и допустимост на кандидатстването по Компонент 1 от съответните дирекции „Социално подпомагане”, след което да пристъпят незабавно към събиране на документи за кандидатстване.

По Компонент 2 от Програмата може да кандидатстват хора с трайни увреждания с доказан дефицит на долни и/или горни крайници, въз основа на медицинска експертиза. Необходим е и документ за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление на МПС от транспортните областни лекарски експертни комисии (ТОЛЕК) или от транспортната централна лекарска експертна комисия (ТЦЛЕК).

            Допустимо за финансиране по този компонент може да бъде всяко проектно предложение за изменение или приспособяване в конструкцията на органите за управление на МПС както и обучение за придобиване на правоспособност от кандидата, при липса на такова. Финансовата рамка на едно проектно предложение по Компонент 2 на Програмата е до 8 000 лева с ДДС.

Хората с увреждания могат да кандидатстват в рамките на годината и по двата компонента, но поотделно – с две отделни заявления, при положение че отговарят на заложените изисквания. Подробна информация за условията и документите за кандидатстване по Програмата може да намерите на интернет страницата на МТСП www.mlsp.government.bg, секция „Политика за хората с увреждания“, рубрика „Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност“.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles