13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Отсрочват бележките за поставени имунизации

Удължиха извънредната епидемиологична обстановка до края на септември

Срокът на бележките от джипитата за направените ваксини от задължителния имунизационен календар на децата за училище е възможно да бъде отсрочен. Такъв документ за градините може и да не се изисква. За това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев днес.

В началото на всяка учебна година се  изискват и т. нар. карта за здравния статус и контактни бележки, с които се удостоверява, че ученикът  не е бил със заразно болен три дни преди тръгване на училище. Това води до огромни опашки пред кабинетите на личните лекари.

За да се избегне това състояние, срокът тази година ще бъде удължен. „Голям брой деца ще минат през кабинетите на личните лекари, за да има информация за състоянието им в момента и за имунизационния им статус. Това е много важна информация, но няма нужда тя да бъде събрана за седмица“, коментира д-р Кунчев. Според него този срок може да се удължи с месец, така че да няма струпване пред лабораториите, пред кабинетите на личните лекари, както при лекарите и медицинските сестри в училище, където се предават бележките.

Срещу тази възможност остро реагираха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„Има отделни коридори при лекарите– дни и часове, само за прием на деца. Всяко отлагане на срока ще е в ползва на антиваксърите. В цял свят се борят за масимално покритие на имнизационния календар. В България не бива да се правят подобни отсрочки”, заяви неговия председател доц. Любомир Киров, който е и общопрактикуващ лекар. По думите му, с напредване на есента ще започнат грипните и другите вирусни инфекции, които в комбинация с коронавируса ще утежнят епидемиологичната обстановка.

Кабинетът удължи днес  извънредната епидемиологична обстановка до края на септември. Нови мерки не се въвеждат. Остава изискването за носене на маски на закрити обществени места, достъпната и честа дезинфекция и дистанцията от минимум 1,5 метра между двама души

Следвай ме – Общество / Здраве  

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles