14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Отстраниха безкръвно матка 30 пъти по-голяма от нормалното

Акушер гинеколози от МБАЛ „Света София” отстраниха лапароскопски (безкръвно) матка с размери 30 пъти по-големи от нормалното. След изваждането й се оказало, че тя е с тегло 2045 грама. Пациентката се възстановява и скоро ще бъде изписана от Многопрофилната АГ болница „Св. София“.

Екипът, осъществил операцията, включва на д-р Илиана Христова, д-р Виктор Новачков и д-р Десислава Въргулева.

Пациентката Огняна Йоргона години наред е имала болезненна и обилна менструация. През октовмри 2016 г., при гинекологичен преглед е установено, че матката и е уголемена и отговаря на 5 месечна бременност. Жената желае да се оперира максимално щадящо – безкръвно.

“Като работеща жена, не мога да си позволя да отстъствам дълго от работа. Затова предпочетох екипа на акушеро-гинекологичното отделение на болница „Св. София“ и си записах час при д-р Илиана Христова“, разказа пациентката Огняна Йоргова.

При прегледа д-р Христова установила ,че става дума за миоматозно увеличена матка, анемия, обилна менструация и кървене между менструациите.

На 1-ви септември жената е оперирана безкръвно. Чрез достъп през само четири отвора в областта на коремната стена с размер 5 до 10 мм, и с помощта на специални инструменти, дори и такава голяма матка е безпроблемно отстранена. Резултатът е поразителен – матката е 30 пъти по-голяма от обичайното, с тегло 2045 гр., при норма от 70 грама. В медицинската литература се съобщава, че е възможно безкръвно отстраняване на матка с максимално тегло 2200-2300 грама. Часове след интервенцията пациентката е в добро състояние и на крака.

Лапароскопската операция е съвременен стандарт на оперативно лечение на заболяванията на женските полови органи. Основното предимство през класическата операция е бързото възстановяване. Пациентът още на следващия ден си е у дома, при близките си. Болката е сведена до минимум, няма кръвозагуба, няма оперативен разрез, както и белези. Този метод е за предпочитане и при дами с екстремно високо тегло. При класическа операция по-дебелата коремна стена зараства трудно, а безкръвния метод е щадящ за жените,които се възстановяват за денонощие.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles