8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Отстраниха рядък тумор от носната кухина на мъж

Ювелирната операция е осъществена от специалисти в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив

Изключително рядък тумор бе отстранен успешно от носната кухина на 46-годишен мъж в Интегралния център към Университетската болница “Свети Георги” Пловдив. Операцията бе извършена от изпълнителния директор на болницата и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов.

Пациентът е пристигнал в Клиниката по УНГ болести с обилно кръвотечение, без придружаващи заболявания, които да го провокират. Веднага са направени пълни кръвни изследвания, които не са показали съществени отклонения.

При осъществената ендоскопия на носната кухина се установява ливидна туморна формация в областта на лявата носна кухина, която е силно кръвоснабдена и в близост до черепната основа.

Това е наложило да се направят подробни образни изследвания. “Приложението на добре структурирана предоперативна образна и клинична диагноза гарантира отлични оперативни възможности за успешно хирургично лечение”, казват специалистите от Интегралния център.

Под обща анестезия с помощта на ендоскопски оптически подкрепен ендоназален подход бе премахната изцяло туморната формация с отлично представяне на граничните зони на тумора, както и детайлно представяне на съседни структури и кръвоносни съдове.

След успешната операция, пациентът е имал кратък възстановителен период и само за 3 дни е изписан без оплаквания от клиниката.

Туморът с наименование “гломангиоперицитом” се среща особено рядко и представлява едва 0,5% от всички синоназални образувания. Има злокачествен характер, но е изключително резистентен на химиотерапия и лъчетерапия. Засяга по- често жени, в напреднала възраст около 70-годишни, което прави случая още по-рядък.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles