11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Отстъпката от 25 ст. за литър гориво вече е в сила

Засега със сигурност само две вериги ще я практикуват, необходим е талонът на автомобила

Отстъпката от 25 ст. на литър гориво вече е в сила от днес. за целта правителството в оставка гласува 150 млн. лв. до края на годината или до изчерпване на количеството средства.

Компенсацията се получава при зареждане на горива с най-ниска продажна цена от съответния вид в търговския обект. Например в някои от тях това са бензин А95, дизелово гориво, пропан-бутан и метан. Изключват се премиум горивата, които имат добавки.

Количествата трябва да се сипят в резервоара на автомобила, не се позволява използването на допълнителни съдове. Няма ограничение за литрите и броя зарежданията.

За да се получи компенсацията, колата трябва да има регистрация в България, да е собственост на физическо лице, да е категория М1 или L. За превозни средства, регистрирани като N1, или т.нар. баничарки, отстъпка няма да се дава.

В бензиностанцията трябва да се предостави малкият талон, за да могат данните от него да бъдат проверени от касиера. За покупката на горива с отстъпка ще се издава индивидуален разширен касов бон, който ще включва само този вид гориво. За останалите стоки ще бъде издаден друг фискален бон или фактура.

Не е необходимо клиентите да предоставят лични данни. Фактурата или касовият бон се издава на клиент с име “Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ”. Там ще бъде вписан и регистрационният номер на автомобила. Плащането за зареденото гориво може да става в брой или с банкова карта.

Ако не бъде представен талон или при отказ да се впише регистрационният номер, компенсацията ще бъде отказана.

От Българската петролна и газова асоциация, включваща и най-големите вериги, вече обявиха, че нейните членове ще предоставят държавната помощ. Освен това те ще продължат да предоставят и стандартните си отстъпки, които предлагат на клиентите.

Със сигурност намалението може да бъде получено в бензиностанции от веригите „Петролна компания Зара–Е“ и „Бент Ойл“.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles