10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Оцетът – помощник №1 в чистенето

По-добър е от химикалите, не алергизира

След Великденските празници, след гостите у дома и изостаналите недовършени неща  покрай шетнята вероятно сте отложили почистванет не на едно и две неща за утре. 

Ако сте решили, че точно този уикенд е времето да ги свършите, но не искате да алергизирате домашните с изпаренията от химическите препарати, можете да излъскате дома си до блясък с едно  обикновено средство, което всяка домакиня има в кухнята си. То не активизира никакви алергени, идеален помагач в чистотата е и отстранява за минимум време максимум замърсявания. Този помощник е така познатият ни оцет.

Той премахва упорити тъмни петна върху метални повърхности, засъхнала пяна и какво ли още не. Идеално почиства вътрешността на домакинските уреди. Оцет –  силната му киселинност го прави шампион сред естествените почистващи средства на дома. обезмаслител. Може да го използвате като обезмаслител за почистване на фурната, както и ежедневно, когато имате проблеми с мазни пръски и петна. За по-ефикасни резултати, използвайте дестилиран оцет в комбинация с четка за зъби или друга такава с твърд косъм.

Много популярна функция  на оцета е способността му да почиства мухъл, микроби и бактерии. Всичко, което трябва да направите е да държите бутилка със „спрей“ накрайник, пълна с оцет във вашата кухня и да я използвате при поява на мухъл, например. Напръскайте дъската за рязане с оцет и я оставете да престои една нощ. Това ще убие микробите и ще я направи безопасна за използване. Друга негова функция  е способността му да почиства прозорци до блясък. Сместа се приготвя лесно, като се смесят оцет и вода, а също така може да се добави и малко лимонен сок. Използвайте стари смачкани вестници, за да подсушите прозорците си след тяхното почистване.

За да отпушите кафеварката, изсипете равни количества оцет и вода в резервоара и включете да се изтича в каната. Когато разтворът остане наполовина, изключете и оставете така за около час. Включете отново да се изтече и остатъкът, след което направете няколко цикъла с чиста вода. 

За да дезинфекцирате миялната машина, изсипете в резервоара половин чаша оцет (или сложете на най-долната решетка купичка с оцет) и я пуснете да работи празна.

Той служи и като средство за полиране на мебели. За да приготвите необходимата смес, използвайте ¼ чаша оцет и няколко капки масло. Потопете мека кърпа в сместа и нанесете върху повърхността на вашите мебели. Те ще бъдат блестящи и красиви, дълго време след почистването им с оцет.

Оцет е много добро средство за почистване на дървен под.Просто смесете половин чаша бял оцет с 4 литра топла вода и получавате страхотен препарат за дървен под. Тази смес обаче не бива да се ползва при дървени подове с восъчно покритие.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles