8.3 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Още 2 нови случая на коронавирус в България, общо са 6

Очакват се резултатите от пробите на 3 деца в сряда

Още два нови случая на коронавирус са установени в България. Така с тези от Пловдив и Габрово, те стават общо шест.

Жена и мъж, съответно на 66 и 77 години, са дали положителна проба за коронавирус. Те са настанени в столичната болница „Пирогов“, съобщи на извънреден брифинг късно тази вечер премиерът Бойко Борисов. По думите му тестовете за коронавирус са дали положителен резултат и с тях пациентите със заболяването стават общо 6.

Ген. Венцислав Мутафчийски, който оглавява щаба срещу коронавируса поясни, че са съпрузи. Мъжът е постъпил предишния ден с обострена дихателна недостатъчност и с предишно заболяване. Жена му, на 66-годишна, е постъпила в болница днес и в тежко състояние. Тя е отишла на свиждане при мъжа си, но е припаднала в спешната болница. Лекарите веднага са я била интубирали в шокова зала. По думите на Мутафчийски няма данни двамата да са пътували в чужбина. По непотвърдени данни обаче, синът им е работил в търговски център „Илиенци”.

Вътрешното отделение на „Пирогов” е и изолирано и дезинфекцирано. Установяват се контактните лица на двамата новооткрити заразени.  По думите на ген.-майор проф. Мутафчийски те са 89 души. „Започва процедура по тяхното изследване и карантина“, заяви той и добави: „Жената е в тежко състояние, мъжът не чак толкова“.

Опративният щаб заседава тази нощ, а в сряда ще излезе с решение на кабинета дали да се стигне до удължаване на ваканцията за учениците. Мутафчийски отново припомни, че децата не са най-застрашената група, а техните възрастни баби, дядовци и родители и посъветва младите хора, които се връщат от чужбина да изчакат 14-дневния карантинен период, и едва след него да посещават възрастните си роднини.  Той призова гражданте да проявят съзнание и да се мобилизират в поддържането на добра  лична хигиена, да се дезинфекцират ръцете си, да  спазва определена дистанция на обществени места.

Очаква се в сряда да бъдат готови и пробите за Covid-19 на семейството с 3-те деца от Стара Загора.

От следващата седмица минаваме  приоритетно на бързи тестове, каза доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Днес бе установено със сигурност, че са отрицателни пробите на 8 човека от Плевен, за които имаше съмнения, че са инфектиани.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles